Tencereyi kaynatanlar ile toplumu kaynatanların farkı!
07.09.2021, Salı
Önceki gece yayımlanan ve 2022-24 dönemini kapsayan "Orta VadeliProgram" (OVP), samimi ve adil değerlendirme yapmak isteyenler için çok şey anlatıyor.
OVP'nin genel mesajları doğrultusunda bugünkü Türkiye'ye, özellikle de siyasi ortama bakıldığında üç kategori dikkati çekiyor: 1- Tencereyi kaynatma uğraşı verenler. 2- Toplumu kaynatmak için elinden geleni ardına koymayanlar. 3- Görev ve sorumluluğunu yerine getirmek yerine işi kaynatanlar.
Bu üç başlık, eleştiri ve özeleştiri bağlamında analiz edildiğinde umumi manzara şöyle görünüyor: Birincisi... Cumhurbaşkanı TayyipErdoğan, ittifak ortağının da desteğiile reel politiği yönetme ve dengeli ekonomiyisürdürebilir kılma yolunda müthişuğraş veriyor. Son üç yılda, eski ABDBaşkanı Trump'ın Türkiye ekonomisinihedef alan düşmanca tutumuna bir deküresel pandemi şoku eklendi. Ve aradamuhalif merkezleri motive eden yerelseçim mücadelesi de yaşandı. Biraz sonraişaret edeceğim üzere... Türkiye için enönemli konu, "Tencerenin kaynamasıve toplumun huzurudur!" Bu uğurdakiher emek kutsaldır. İkinci husus... Sosyo-ekonomik, kimi zaman da jeopolitik süreçleri kollayarak ilerleyen, iktidarı devirme iddiasıyla her türden faaliyeti mubah gören anlayışın abandığı araçlarda düğümleniyor. Yalan, manipülasyon ve toplumun sinir uçlarına basma faaliyetleri bu kapsama giriyor. Üçüncüsü... Gerek merkezi gerekse yerel idarede bulunan, hatta AK Parti teşkilatlarında konjonktürden istifade konuşlanan muhtelif aktörler, asli ve hasbi iş yapma hırsını kaybetmiş, tribüne oynamayı alışkanlık haline getirmiş izlenimi veriyor.
Türkiye'de evlerdeki tencerelerin kaynaması, ekonomide ise çarkların dönmesi, iki noktaya odaklanmamızı gerektiriyor. 1- İstihdam. Gerek genç gerekse kentlileşen nüfustaki artış, istihdam piyasasında katılık yaratıyor. OVP'ye yansıdığı şekli ile yerinde bir adım atılıyor. "Gençİstihdam Ulusal Strateji Belgesi" uygulamaya geçiyor. Gençlere yapılan her yatırım kısa sürede meyvesini veriyor. İşte size eski Hazine Bakanı BeratAlbayrak'ın 1 milyon yazılımcı projesi. Veya Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin olumlu sonuç üreten staj programı. Yani... Genç ve kadın istihdamı ile ilgili hedef odaklı, ölçülebilir başarıya endeksli iş ve işlemlere devam edilmesi büyük önem taşıyor. Eş anlı olarak mesleki eğitim ile mesleki beceri dönüşümüne dönük her hamle, memleketin kaderine tesir ediyor. Ama öte yandan yine OVP'de de değinildiği gibi istihdama ilişkin bunca teşvik varken istenilen verimin neden alınamadığını ortaya çıkarmak, etki analizlerine bakarak yeni yol ve yöntemler bulmak da gerekiyor. 2- Enflasyon! Bu noktada yine Berat Bey'in emek verdiği "PiyasaErken Uyarı Sistemi", "ArzGüvenliği Mekanizması", "PiyasaRegülasyonu", "Rekabet AçığınınTelafisi Önlemleri", "ÜreticiMaliyetlerin Düşürme Reçetesi" ile "Fırsatçılarla Mücadele Araçları" kritik yerini koruyor. Aradan geçen süre içinde Merkez Bankası'nın üstlendiği rolün tek başına yetmediği bilindiği için Tarım, Ticaret ve Sanayi bakanlıkları öncülüğünde, mutlak koordine hamlelerle en geç 2022'nin ilk yarısında somut meyveleri alınacak kararların gerekliliği ön plana çıkıyor. Özetle...
Cumhurbaşkanımız, "ilave biristihdam, tek haneli enflasyon,düşük reel faiz" için çırpınıyor. O'naeşlik eden siyasi ve teknisyen kadrolarıngayretleri yanında, TOBB ve TESKbaşta olmak üzere meslek örgütlerininde nalıncı keseri gibi "hep bana hepbana" değil de testere gibi "bir sanabir bana" metodunu benimsemelerininzamanı geldi de geçiyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.