Erdoğan’ın Körfez ziyareti ve Türkiye için yeni fırsat penceresi
18.07.2023, Salı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı CevdetYılmaz'ın önceki akşam A Haber'deyaptığı açıklamalar, ekonominin yeni yolharitasının özetiydi. Yılmaz, üç önemli başlığıön plana çıkardı: 1- Türkiye ekonomisine doğrudan yatırım çekme süreci, 2- Enflasyonu düşürme önlemlerinin incelikleri, 3- 2024-26 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program.
KÖRFEZ'DEN BEKLENTİLER
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün başlayan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez ziyaretinin altyapısını Cevdet Yılmaz ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek birlikte hazırladılar. Bu ziyaretlerden somut birtakım sonuçlar bekleniyor. Ki Cumhurbaşkanımız geçen hafta Vilnius'taki NATO Zirvesi'nden dönüşte uçaktaki sohbetimizde, "umutlu olduğunu" özellikle vurgulamıştı. Buradaki kritik husus, Körfez'den "sıcak para" olarak adlandırılan kısa vadeli kaynak girişi üzerinde durulmadığı. Bir başka anlatımla, sermaye veya sermaye benzeri uzun vadeli fon temini şeklinde, orta-uzun vadeli bir yatırım planlaması ve bununla uyumlu mutabakat zaptı imzalanması söz konusu. Böylece, "Tarım/organik ürünüretimi, savunma sanayii, yenilenebilirenerji ve sıfır karbon hedefiyle uyumluteknolojiler, tıbbi cihaz endüstrisi" ortak başlıklar olarak öne çıkmakta. Burada, uluslararası yatırımcıya sağlanacak güvenceye gelince... Onu da Sn. Cevdet Yılmaz'ın AHaber'deki değerlendirmelerinden aktaralım: "Bir yatırımcı, Türkiye'ye yatırımyapıyor, istihdam, ihracat, teknolojitransferi sağlıyorsa bu, bizim firmamızdırdiye baktık. Yeter ki Türkiye'nin hukukunauysun ve ülkemize fayda üretsin."
ÖNCELİK TEK HANELİ ENFLASYON İkinci başlığa gelecek olursak...
Şu anda piyasaların yakından izlediği konu ise "parasal sıkılaştırma ve ek gelir getiricikararlar!" Bu noktada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın, "Türkiye olarak, enflasyonlamücadele ederken resesyonadüşmemeye gayret ediyoruz" sözünün altını çizmek gerek. Sn. Yılmaz enflasyonu düşürme, cari açığı küçültme, ekonominin büyüme dinamiklerini koruma gayretinin aynı anda sergilendiğini belirterek, Cumhurbaşkanımızın hassasiyetlerinin asla ihmal edilmediğini, dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücünü korumayı öncelediklerini de kayda geçirmiş oluyor.
Bir iki gündür her çevrede konuşulan ÖTV düzenlemesine de değinecek olursak. Türkiye, son 6-7 yıldır "eşel-mobil sistemi" uygulayarak, akaryakıt ve doğalgazdan alınan vergileri düşürerek vatandaşın bütçesini rahatlatacak sübvansiyonlar uyguladı. Enerji sübvansiyonlarının bu yılki faturasının 600 milyar lirayı bulacağını hatırlatmak sanırım bir fikir verebilir. Ama bir de 6 Şubat'taki deprem gerçeği var. Sadece bu yıl için 762 milyar lira harcama gerektiren yeniden imar ve ihya çalışmalarının ilave finansman gerektirdiği göz ardı edilmemeli. Kanımca Sn. Yılmaz'ın şu beyanları, güncel durumun özeti: "Bir deprem gerçekliğimiz varsa bütçemizdeharcamalar artıyorsa sosyalkesimlere dönük birtakım programlaryapıyorsak burada bazı gelir kalemlerininde artmasını bir denge unsuru olarakgörmemiz lazım."
GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER Ve nihayet, Cumhurbaşkanımızın işaretettiği "güven" faktörü...
Önceki gece A Haber'deki yorumlarından da anlıyoruz ki eylül ayında açıklanacak OrtaVadeli Program ile Türkiye'nin ve dünyanın gerçekliğine göre ekonomik hedefler güncellenecek. Cevdet Yılmaz'ın, "Ekonominindüşmanı belirsizliktir, belirsizliğin olduğuyerde yatırım olmaz, yeterince ticaretolmaz" tespitini ayrıca önemsemek lazım. "Bütçe/borç yönetimi, para politikası veyapısal reformlar" eksenine bina edilecek program, Türkiye'nin küresel şoklardan korunması, uluslararası ligde hak ettiği yeri alması için hayati önemde olacak! Son bir not...
Yılmaz, tam bir "görev adamı" olmanın yanında, "bir denge adamı" da. Bir yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekopolitik önceliklerini gözetmekte, diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı reçetelerin dozunun ve zamanlamasının ayarlanmasına katkı sağlamakta.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.