ABD'nin, 1997'de yabancı terör örgütü olarak tanımladığı PKK'nın şu andaki üç yöneticisini "ödülavcılığı" kapsamına alması geç ama doğru bir karardır. Gelinen aşama, Türkiye liderliğinin de başarısıdır. Lakin bu gelişme, "ihtiyat elden bırakılacak" demek de değildir.
Ortadoğu coğrafyasında, İngiltere'nin "beyin", ABD'nin "beden" olarak hareket ettiği iyi bilinir. Yani, BirleşikKrallık "planlayıcı",BirleşikDevletler de çoğukez "uygulayıcıdır!"Nitekim yakınzamanda röportajyaptığım ikiİngiliz yetkilidenbiri Ortadoğu'dansorumlu bakan, diğeri Ankara büyükelçisiidi. Açıkça şöyle dediler:
"PKK ile YPG arasında ideolojive kadro bağlamında ortak noktalarvar. Bu nedenle YPG'ye, PKK'danayrışmasını telkin ediyoruz!"
Bununla da kalmadılar ve eklediler: "DEAŞ'la mücadelede, kendikuvvetlerimizi sahaya sürmek yerineyerel kuvvetlerin kullanımını eniyi seçenek olarak değerlendirdik. YPG ve PKK arasında yakın bir bağsöz konusu. Ama DEAŞ'la mücadelebitene kadar aramızdaki araçsalilişki sürecek. Türkiye de budurumdan hoşlanmamaya devamedecek!"
***
Görünen o ki... ABD için bu bölgede birinci öncelikli müttefik İsrail. İsrail'in güvenliği için İran'ın baskı altına alınması, hatta rejim değişikliğinin tetiklenmesi Trump yönetiminin ana hedefi. Ortadoğu'da yeni çatışmaları davet eden bu politikanın hayata geçmesi ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde kalıcı olarak konuşlanmasına bağlı. -Onlara göre- İran ile İsrail arasına suni bir devletçik yerleştirilmesinin önündeki engel ise Türkiye. O Türkiye ki Cumhurbaşkanı TayyipErdoğan'ın siyasi gücü ve dirayeti sayesindenice darbeleri aşarak bugünlere geldive pes etmedi. Şimdi Beyaz Saray'ın, bölgeselstratejik hedeflerine erişebilme adınataktik hamlelerinden birine daha tanık oluyoruz. Yıpranmış, bitme noktasına gelmiş terör örgütü PKK ve yöneticileri yerine, dönüştürülmüş silahlı Kürt grupların ileri sürülmesi bir üst akıl işi. Türkiye'nin zorlandığı kabul edilemez yeni seçeneği ise şu şekilde okumak mümkün:
"PKK'yı ortak düşman kabulediyor, ülkenizde tehdit olmaktançıkmasını amaçlıyoruz. Sınırgüvenliğiniz için de garantiler veririz. Lakin siz de Kuzey Irak'ta olduğugibi Kuzey Suriye'de de bir Kürtoluşumuna razı olun." Özet... Yılbaşında başlayacakolan Suriye anayasa süreci, yeniOrtadoğu'nun da yeni dünya düzenininde kilidi olmaya aday. Bu kilidiaçacak tek anahtar da Türkiye'de. Sahadaki ağırlığını masada koruması için Türkiye'nin, 31 Mart 2019 seçimlerini başarıyla geçmesi ise hayati önemde!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.