‘En erken tarihte seçim’in anatomisi
Peki, sonra ne oldu? Başbakan Binali Yıldırım, 3 Nisan'da resmi programında görünmeyen bir ziyarette bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'deki makam odasındaki o görüşmenin, kurultay sonrası tebrik ziyareti gibi sunulsa da erken seçim konusunun açıldığı zirveye dönüştüğü artık net. MHP liderinin erken seçim gerekçelerini Başbakan Yıldırım'ın da makul kabul ettiği anlaşılıyor. Dolayısıyla MHP'deki erken seçim niyetini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin çekirdek kadrosu günler öncesinden dikkate alıyor. Bununla birlikte, seçimin öne alınmasının gerekli olup olmadığı veya olası seçim tarihinin, Erdoğan ve Bahçeli arasındaki ilk istişareden sonra kamuoyu ile paylaşılabileceği düşünülüyordu. Bu yönüyle bakıldığında Bahçeli'nin 17 Nisan Salı günü partisinin grup toplantısındaki, "26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerini birlikte gerçekleştirelim" çağrısının bir bakıma sürpriz etkisi yarattığı söylenebilir.
Biraz daha geriye gittiğimizde... MHP liderinin, parti kurmaylarına sık sık "erken seçimi çağrıştıracak" mesajlar hatta tarihler de verdiği kulislerde konuşuluyordu. Yakın zamanda partinin yetkili kurullarına, "Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin tarihi değişmeli. Yerel seçimlerin önce yapılmasının bazı riskleri var. Yakında bunu açıklayacağım. Göreceksiniz medya, 'Şok şok! Yine MHP, yine erken seçim!' diye yazacak" dediği ve hatta gülümsediği de anlatılıyor.
Bu sırada, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de salı günü Bahçeli ile yaptığı 20 dakikalık görüşmeden edindiği izlenimleri Cumhurbaşkanı'na aktardı. Bahçeli'nin, "Biz erken seçimin yolunu açtık, tarihte ısrar etmeyiz" görüşünde olduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanı'nın, "en erken tarihte seçim" yaklaşımı üzerine "üç gelişme" yaşandı.
Birincisi, Erdoğan'ın açıkladığı 24 Haziran 2018 tarihi, üniversite yerleştirme sınavına denk geldiği için sınavlar bir hafta ileriye alındı.
İkincisi, Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuruldu. YSK'nın, daha önce 53 günde seçimleri tamamladığına ilişkin örnek performansları olduğu kayda geçirildi.
Üçüncüsü, seçim kararı alınmadan önce mini bir uyum paketinin Meclis'ten geçmesi gerektiği sonucuna varıldı.
En önemli husus, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmekte olan eski sistemin çelişkileri ve giderek yeni sistemin altının oyulmasına dönük siyasi faaliyetlerin artması idi.
Ayrıca... Ekonomi üzerindeki "yüksek faiz-yüksek kur baskısı" da bir diğer faktör oldu.
Nihayet... Terörle içeride ve dışarıda mücadele için güçlü siyasi liderliğin güven tazelemesi gereği de ağır bastı.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- DEM-İmralı... Devlet aklı... İhtiyat! (28.11.2024)
- Bakan Fidan... Ve satır arası okumaları (26.11.2024)
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Nükleer savaş riski var, şaka değil (24.11.2024)
- Pandemi sonrası toplumun ruh sağlığı! (23.11.2024)
- Ekonomiye dair kısa Notlar... (21.11.2024)
- Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... (20.11.2024)
- G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... (19.11.2024)
- AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! (16.11.2024)
- Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? (14.11.2024)
- Geleceğe hazırlanmak… (12.11.2024)