Pe11 Eylül 2001... 20 Ocak 2018... NATO’yu sorgulama zamanı
Bugün ABD, Irak'ın işgali ve beraberindeki hatalarından doğan DEAŞ terör örgütünü etkisiz kılma iddiasıyla Suriye'nin kuzey doğusunda tehlikeli bir oyun oynamakta. Terör örgütü olarak tanıdığı PKK'nın, Suriye kolu olan PYD-YPG'yi meşru (!) ortak gibi sahiplenmekte. Böylece bir NATO ülkesi olan Türkiye'nin sınırında, bir başka NATO üyesi olan ABD, terörü askeri ve siyasi açıdan himaye etmekte.
Sadece bu çelişki bile NATO'nun misyonunu sorgulamak için yeterli gerekçeler sunmakta. Evet NATO, Türkiye'nin sınırlarını koruma hakkına atıfta bulundu, 20 Ocak 2018'de başlayan Zeytin Dalı Harekâtı'na kerhen de olsa destek verdi. Gel gör ki NATO misyonu, gerçek manada terörle mücadele eden tek üyesi konumundaki Türkiye'ye karşı terör tehdidi yaratılmasına mani olamadı!
Netice olarak... Küresel güvenlik için ikiyüzlü diplomatik tavırların terk edilmesi gerekiyor. Neden? Çünkü akrep, dereyi geçerken dahi sırtına bindiğini sokar!
*****
PETROL-GAZ VE MAŞALAR...
ABD, Kanada, Hindistan, Fransa, Hollanda, Çin, hatta Hırvat enerji şirketleri oradaydı. Petrol ve gaz sahaları için anlaşma imzalamışlardı. Amerikalı Conoco Phillips, Occidental, Veritas, Improved Petroleum Recovery Group, Kanadalı Petro Canada, Tanganyika, Hindistanlı Oil and Natural Gas Corporation, Fransız Total, Hollandalı Shell, Çin Ulusal Petrol ve Gaz Geliştirme Şirketi ve Hırvat INA.
Tabii dikkate alınması gereken nokta şu ki... Suriye'deki petrol ve doğalgaz kaynaklarının büyük bölümü ülkenin kuzey doğusunda bulunmakta. Böylece, Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) Menbiç'ten Deir ez Zor'a uzanan bölgede kalma ısrarı daha iyi anlaşılmakta.
DEAŞ'la mücadelenin Orta Fırat Havzası'nda sürdüğü iddiası ise terör örgütü YPG ile devam eden silahlı ilişkinin yeni gerekçesi (!) olarak ileri sürülmekte.
ABD'nin güncel ajandasında Suriye'deki siyasi geçiş dönemine odaklanmaktan ziyade, Suriye'de kurulacak rejimin, ülkenin kuzeyi ile ilgili iddiasını Washington'la müzakere etmesi, gücü ve doğal kaynakları paylaşması hedefi var. Hal böyle iken Türkiye'nin meşru müdafaa kararını kimse tartışmaya açamaz!
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- DEM-İmralı... Devlet aklı... İhtiyat! (28.11.2024)
- Bakan Fidan... Ve satır arası okumaları (26.11.2024)
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Nükleer savaş riski var, şaka değil (24.11.2024)
- Pandemi sonrası toplumun ruh sağlığı! (23.11.2024)
- Ekonomiye dair kısa Notlar... (21.11.2024)
- Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... (20.11.2024)
- G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... (19.11.2024)
- AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! (16.11.2024)
- Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? (14.11.2024)
- Geleceğe hazırlanmak… (12.11.2024)