'Kovid-19' küresel virüs salgını, gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) açısından, gelişmiş ülkelerle (GÜ) aralarındaki kişi başına milli gelir düzeyi farkını kapatabilmeleri adına son 20 yıldır gerçekleştirdikleri hamleleri ciddi manada yavaşlatacak bir etkiye sebep oldu. Kovid- 19, gelişmekte olan ülkelerin 2020'de ortalama yüzde 3 daralma yaşamasına sebep olacak. Sonrasında, gelişmekte olan ülkelerin, 2021'den itibaren, yüzde 5 ve üzerinde bir reel büyüme bandını 2030 yılını devirene kadar tekrar yakalamaları gerekmekte. Aksi taktirde, gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasındaki 'yaşamstandardı makası'nın bir miktar kapanması dahi zor. Oysa, daha bir kaç yıl öncesine GOÜ'ler büyümede GÜ'lerin 2,5 kat üzerinde seyrediyordu.
GÜ ise, GOÜ'ler ile aralarındaki 'yaşam standardı' farkını en etkili bir şekilde koruyabilecekleri hamlenin 'hizmetler sektörü'nü özendirmek olarak kurguladıklarından, bilhassa 2000"li yıllarda 'tekstil', 'demirçelik', 'çimento' gibi imalat sanayi alanları, ne gariptir ki, 'modası geçmiş' üretim alanları olarak lanse edildi ve GOÜ'ler 'hizmetsektörü'ne daha fazla yönlendirilmeleri için özendirildi. Genç nüfusun imalat sanayi ve tarım sektörlerinde istihdama katılmalarından çok, 'hizmet sektörü' alanında ve 'beyaz yakalı' olarak çalışmaya, 'medya imkanları' kullanılarak da, özendirildiğine, özendirilmeye devam edildiğine, bu sözleri dile getiren bakanlara dahi şahit olduk.
Oysa, Türkiye gibi imalat sanayi ve tarımda 'parlak' bir geçmişi, 'birikim'i, 'müthiş' bir geleceği olan bir ülke için, genç nüfusu sanayide ve tarımda emeğini ortaya koymaya özendirmek 'önceliğimiz' olmalı. İlgili sektörlerin 'mühendislik' ve 'teknik personel' eğitimlerini özendirici 'burs'ları kritik önemde. Endonezya'da imalat sanayinin GSYH'daki payı 1990'da 17 iken, bu oran 2005'de yüzde 35'e yaklaşmıştı. Bugün yüzde 20. Brezilya'da aynı oran 1990'da yüzde 29 iken, bugün yüzde 10. 30 yılda, Güney Afrika yüzde 22'den 12'ye, Hindistan yüzde 18'den 14'e gelişini engelleyememiş. Türkiye ise, 1990'da yüzde 22 olan payın, 2010'da yüzde 15'e inmesi sonrasında, yeniden yüzde 20'leri zorluyor.
Bakan Berat Albayrak, imalat sanayive tarımın Türkiye'nin katma değer üretimindekiağırlığını 'yeniden' yüzde 22'yeve yüzde 9'a yükseltecek yeni yatırım fırsatlarıve yeni finansman imkanlarıyla,Türkiye'yi GOÜ'ler cephesinde 'çokfarklı', 'çok güçlü' bir konuma oturtacakkapsamlı bir strateji oluşturuyor; önemlihamleler gerçekleştiriyor. Türkiye'yi dünyaekonomisinde ilk 10'a taşıyacak sürecin'akıllı sanayi' ve 'akıllı tarım' ve 'akıllıenerji'den geçtiğini bir an bile unutmadan,İVME, Sera A.Ş. gibi kritik önemde hamleleriçin, Türkiye'ye daha yüksek katmadeğer sağlayacak, kg başına daha yüksekihracat geliri kazandıracak sektör ve alanlariçin seferber olalım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.