AK Parti'nin, seçim kampanyası analizlerinde "ekonomi" de önemli bir yer tutuyor. Özellikle seçmenlerin asli ihtiyaçları ile beklentileri arasındaki denge üzerinde titizlikle duruluyor.
Kabul edelim ki son 16 yılda AK Parti iktidarları çıtayı bir hayli yükseltti. Krizli yıllardan kalan kötü mirasın izleri silindi.
Toplumun temel ihtiyaçlarının neredeyse tamamı karşılandı.
Haliyle zorunlu ihtiyaçların yerini yeni Türkiye'ye ilişkin yüksek beklentiler aldı.
Malum, iktisadın klasik anlatımında, "Sınırlı kaynaklarla, sınırsız ihtiyaçların karşılanması" vardır. Bugünün Türkiye'si de ihtiyaç ve talep eksenli ayrışma içinde.
Daha açık ifadesi ile siyasete yönelik müthiş bir talep patlaması söz konusu. İşte bu nedenle bir yandan beklentilerin yönetilmesi diğer yandan seçmen psikolojisinin anlık olarak değerlendirilip çözümler üretilmesi 31 Mart için belirleyici önemde.
Kaldı ki talep ve beklentilerin idaresi maddi kaynaklar kadar manevi tahkimat da gerektiren bir alan. Yani, siyaset üretenler için ihtiyaçları aşan maksimalist nitelik kazanan taleplerin giderek agresif hırsa dönüşmesi ve beraberinde manipülasyona açık davranış değişiklikleri üretmesi riski de asla gözardı edilmemeli.
****
Seçimin son düzlüğüne dair!
Ekonominin genel bir fotoğrafını çekecek olursak...
Enflasyon ve büyüme görünümünün pozitife döndüğü, finansal ve mali dengelenmenin başladığı, bankaların aşırı ihtiyatlı tutumuna rağmen kredi kanalının nispeten işlediği, dış talebin canlılığını koruduğu, uluslararası sermaye akışının başladığı bir süreçteyiz. Jeopolitik riskler ve aşırı oynak gıda fiyatları ise yakın izleme altında.
Lakin...
Bir görünmez el, seçim sathı mailine girilirken "ertelenmiş talep" senaryosu ile fiyatlarla oynamak için pusuya yatmış durumda. Kur türbülansı sırasında yapılan suni zamları düzeltmekte direnen, verimli çalışmak yerine fırsattan istifade etmeyi marifet sayan bu çevreler, Enflasyonla Topyekûn Mücadele çabasını da hafife almakta.
Serbest piyasa ekonomisini keyfilik olarak yorumlayanların, gerek Maliye gerekse Ticaret Bakanlığı veri tabanında gerçek maliyetleri ile vatandaşa dayattıkları etiketler gün gibi ortaya çıkarılabilecek halde. Kurallı piyasa ekonomisi işlemezse, kuralların bedelinden şikâyete kimsenin hakkı olmaz.