Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Sn. İbrahimKalın, benzerlerine batılı demokrasilerde sıkça rastlanan bir iletişim yöntemini hayata geçiriyor. Kalın, gazetelerin Ankara Temsilcileri ile ayda bir geniş kapsamlı sohbet toplantıları düzenlemeyi planlıyor. Ki ilki önceki gün gerçekleşti. On the record, offthe record içerikli, ufuk turu nitelikli bu tür buluşmalar, süreç okumaları bakımından hayli faydalı oluyor.
***
İbrahim Bey ile iki saati aşan toplantının ağırlık merkezinde dış politika vardı. Astana Zirvesi bağlamında Suriye'nin geleceği, El Bab Operasyonu, Münbiç, YPG, Başika... AB ile ilişkiler, Kıbrıs müzakereleri... Ayrıca, İsrail, Rusya ve Özbekistan'la normalleşme...
Sohbette iç siyasete dair önemli başlıklar da ele alındı. Tabii en merak edilen husus, anayasa değişikliği oylaması ve referandum takvimi idi. Sn. Kalın, görüşlerini paylaşmak için TBMM'den nihai kararın çıkmasını beklemeyi tercih etti. Doğru olanı da buydu. Ancak, referandum tarihi netleştiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın meydanlara çıkmasının doğal olduğunu hissettirdi. Ve "Cumhurbaşkanlığı sisteminien fazla savunan, Türkiye'nin gündeminegetiren lider olması hasebiylebu konuyu vatandaşlarımıza anlatmanoktasında kendisi de bir çalışmanıniçinde olacak. Yeni sistemle etkin, çiftbaşlılığın olmadığı bir yönetim şeklihedefleniyor. Bu konu inşallah vatandaşımızagötürüldüğü zaman, büyükoranda destek verileceğini düşünüyoruz"dedi.
***
Sözcü Kalın, dün yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump döneminde Türk-ABD ilişkilerinin nasıl seyredeceğine ilişkin bir perspektif de çizdi. "Trump yönetimi ile yeni bir yol haritasıhazırlayabileceğimizi düşünüyoruz"mesajı verdi. Erdoğan'la Trump'ınyüz yüze görüşmesi ihtimali için "Bir tarihyok şu anda. Ama kendilerinin yaptığıilk telefon görüşmesinde, daha sonrabizim yaptığımız temaslarda görevidevraldıktan sonraki yakın süre içindebir ziyaret, bir görüşme yapılmasıplanlanıyor" dedi.
***
Söz, Obama'nın başkanlığında hayli örselenen Washington-Ankara ilişkilerinden açılınca, Başkan Trump'ın Alman Bild gazetesinde yayımlanan mülakatı bizim açımızdan daha ilgi çekici bir hal aldı. Aslında, o röportajda Trump'ın tezlerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tespit ve çözüm önerileriyle örtüşen yönlerini geçtiğimiz gün Yayın Yönetmenimiz Erdal Şafak bize hatırlatmıştı. Trump, Almanya'nın mülteci yaklaşımını eleştiriyor, Suriyelilerin güvenli insani bölgede yani kendi topraklarında yaşaması gerektiğini söylüyordu. NATO'nun eskidiğini, terörle mücadelede yetersiz kaldığını anlatıyordu. AB'yi sorguluyor, İngiltere'nin birlikten çıkan son ülke olmayacağını iddia ediyordu. Nükleer silahların sınırlandırılması karşılığında Rusya ile yeni ilişkiler kurulabileceğinden bahsediyordu. Ki bu görüşlerin ezici çoğunluğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllardır savunuyordu.
Sn. Kalın, işaret ettiğimiz bu konular karşısında, "Benim gördüğüm, Trump yönetimininTürkiye'nin bölgedeki hassasiyetlerini,güvenlikle ilgili endişelerinidikkate alan bir yaklaşım içinde olduğuve bunu koruyacağı şeklinde" dedi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.