İklim krizine ‘erken uyarı’ sistemi
BM Genel Sekreteri Guterres, bu bağlamda, doğal afetlere karşı geliştirilen beş yıllık erken uyarı sisteminin dünyanın bütününe yayılması ve uygulanması adına kapsamlı bir projeye başlandığı geçtiğimiz çarşamba günü duyurdu. Buna göre, gelişmiş ve önde gelen gelişmekte olan ülkelerde kullanılan doğal afetlere yönelik 'erken uyarı' sistemleri, 5 yıllık geniş kapsamlı bir proje ile, dünya nüfusunun üçte birini oluşturan ve ekonomik imkanları kısıtlı diğer gelişmekte olan ülkelerde de yaygınlaştırılacak. Guterres'in paylaştığı çarpıcı bir veri, Afrika Kıtası'nda nüfusun en az yüzde 60'ının bu tür erken uyarı sistemlerden mahrum olduklarına işaret ediyor. Küresel iklim değişikliğinin mevcut boyutlarının süreci bir 'iklim krizi'ne dönüştürdüğü ve fırtınalar, su baskınları ve sel felaketlerinin giderek daha ürkütücü sonuçlara sebep olduğu bir dünyada, BM Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tüm dünya tarafından kullanılacak bir hava muhalefeti tahmin sistemini geliştirmesi de öncelikler arasında yer almakta.
Söz konusu erken uyarı sistemleri, kara toprağında, sulak alanlarda, denizler ve okyanuslarda oluşan gerçek zamanlı atmosfer koşullarını gözlemleyerek gerek şehir benzeri yerleşim bölgelerinde, gerekse de kırsal alan, dağ ya da kıyı bölgelerinde oluşabilecek hava anormalliklerine yönelik simülasyonlar oluşturulmasını ve hava tahmin analizleri yapılmasını sağlayacak. Söz konusu sistemlerin giderek gelişme göstermesi ve tahminlerin daha isabetli olması, iklim değişikliğiyle artan olası ölümcül felaketlere hazırlıklı olunması adına, daha fazla zaman kazandırması açısından giderek daha da elzem hale geliyor. Söz konusu simülasyon ve hava tahmin analizleri, aynı zamanda küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için çeşitli projeler hayata geçirilmesine de öncelik edecek.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik atılan tüm adımların sonuç vermesi zaman alacak. WMO'nun söz konusu projede başarılı olması ve her yıl dünyanın bir çok noktasının maruz kaldığı tropikal kasırga, sel, tufan gibi afetlere karşı çoklu uyarı sisteminin geliştirilmesi, ciddi risk altında olan binlerce insanın yaşamının korunması ve milyarlarca dolarlık zararın önüne geçilmesi adına önemli bir ilerleme olacak.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Türkiye’nin kalkınmasında ‘tam bağımsızlık’ dönemi (25.11.2024)
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)