Küresel tedarik zincirinde ‘24 Şubat’ miladı
Bu nedenle, 18 Mart'ta açılışı gerçekleştirilecek ve küresel ölçekte dünyanın en iddialı köprüleri sıralamasına ön saflarda girecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü başta olmak üzere, Türkiye'nin dev otoyol ağı, demiryolu ağı, İstanbul Havalimanı (IGA) ve dünyanın iddialı köprü ve tünel geçişleri listesine en üst sıralarda giren Yavuz Selim, Osmangazi, Marmaray ve Avrasya projeleri ile birlikte, Filyos Limanı ve Lojistik Merkezi'ni de içine katarak, Kuzey Ege, Marmara ve Batı Karadeniz'i kapsayan geniş bir alanı, küresel tedarik zinciri adına 'Altın Halka' olarak ilan ediyoruz. Rusya ile Ukrayna arasında savaş koşullarında seyreden gerilim, uluslararası şirketlerin tümünü gıdadan otomotive, makine ve aksamlarından enerjiye, farklı ülke coğrafyalardan tedarike zorladığından, Türkiye'nin küresel tedarik zincirindeki rolü katlanabilir.
Küresel şirketler için Ukrayna ve Rusya'daki fabrikalarının akıbeti, iki ülke arasındaki gerginliğin uzaması ve Rusya'ya yönelik yaptırımların daha da genişlemesi halinde tam bir muammaya dönüşecek ve küresel pandemi sonrasında, önemli sektörleri ilgilendiren tedarik zincirleri üzerinde domino etkisi oluşturma riskini arttıracak. Ukrayna ve Rusya birlikte dünya buğday pazarının yaklaşık üçte birine, dünya mısır arzının yüzde 19'una ve küresel ticarete konu olan ayçiçeği yağının da yüzde yüzde 80'ine hakimler. Bunun yanı sıra, Rusya lityum iyon piller için üçüncü en büyük nikel tedarikçisi. İki ülke aynı zamanda küresel bakır ve platin üretimine de öncülük etmekler.
Aynı zamanda, küresel çip üretimi için son derece gerekli bir bileşen olan paladyumun küresel ticareti de bu gelişmelerden etkilendi ve fiyatı geçtiğimiz aralık ayı ortasından bu yana yüzde 80 arttı. Bu nedenle, bölgede gerginliğin uzaması, küresel çip üretimi ve tedarikine yönelik süreci daha derin bir krize sürükleyebilir. Dünya ekonomisi ve küresel tedarik zinciri zaten küresel pandemiden dolayı bir bedel ödemiş ve yeniden yapılandırmayı hızlandırmış iken, şimdi Rusya-Ukrayna gerginliği bu sürece yönelik ek yüke; özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da üretim maliyetlerini arttırıcı bir etkiye sebep olacak.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Türkiye’nin kalkınmasında ‘tam bağımsızlık’ dönemi (25.11.2024)
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)