İnsanlık tarihi açısından, 2. DünyaSavaşı'ndan bu yana ki en ağır 'insanlık'krizini yaşıyoruz. Bu 'ağır deneyim'sonrasında, küresel sistemin aynı kalmasımümkün değil. Bu nedenle, 'koronavirüskrizi'nin sebep olduğu 'öğrenme' süreci,bireysel yaşamımız, firmalarımız,devletler ve küreselsistemin tüm kurum veaktörleri açısından pek çok'ezber'in bozulmasına, sorgulanmasınasebep olacak. Gelinen nokta, 'neoliberal'anlayışa dayalı 'piyasakapitalizm'i açısındantarihinin en ağır 'insani','ekonomik' ve 'siyasi' sınavıdır.
'Maliyet-fayda', 'maliyet-kar' ilişkilerinin sil baştansorgulanacağı bir sürecin içinden geçeceğiz.
Dünyanın önde gelen ekonomileri ve bilhassa 'vahşi kapitalizm'in en ağır kurallarının işlediği anglo-sakson bazlı ABD veİngiltere, sağlık sistemlerinin kendi vatandaşlarına dayattığı 'ağır faturalar', 'zayıf sağlık hizmetleri', 'yavaş işleyen sistem'ler boyutunda ağır bir sınavdan geçecekler.
Çin ise bu tablodan kendine pay çıkaracak hiç bir duygu ve düşüncede olmasın. 'Komünist ve otoriter' bir devlet yönetiminin ürettiği 'devlet kapitalizm'inin daha 'başarılı' olduğuna dair 'çıkarımlar'ın mikronu bile aklından bir saniye geçmesin.
Ortada, küresel düzeyde, Çin'e 'çok ağır'tazminat davaları açılmasını gerektirecek bir'suç' ve 'sorumluluk' söz konusu.
Geçtiğimiz ekim ayında başlamış olan salgını demode bir 'otoriter-devletçilik' anlayışıyla ocak ayına kadar saklayıp, bu konuda paylaşım yapan vatandaşlarını 'gözaltına alan' bir anlayış artık 'tarihe gömülmek' zorunda. Bu nedenle, aynı 'otoriter- devletçi' metotlarla salgını bastırdı diye, 'sakın ha!' 'suçlu' ve 'sorumlu' durumundan kurtulacağını; dünyanın gözüne 'hoş gözükmek' adına, küresel e-ticaret markalarıyla ve sağlık personeliyle, çeşitli ülkelere 'yardım seferberliği' görüntüleriyle, 'salgını ört basetme'nin ağır sorumluluğu ve faturasından kurtulacağını zannetmesin.
ABD'de de , sözde 'demokrasi', 'insanhakları', 'özgürlük' gibi kavramların 'enbüyük koruyucusu'ymuş gibi ortalardadolaşmasın. Son bir yüzyıldır, kapitalizminana temsilcisi konumunda olan BirleşikKrallık, ABD, Almanya, Fransa veJaponya'nın 'konvansiyonel', 'kimyasal','biyolojik' ve 'nükleer silah' yarışındanda; Rusya'nın bu yarıştan 'cesaretalarak', 'otoriter-devletçi' yönetim modeliylebu 'yangına körükle yaklaşması'ndan da,Çin'in aynı 'ölümcül' ve 'insanlığı yok edecek'yarışa yetişme telaşından da BIKTIK!
'Koronavirüs Salgını', kapitalizmin 'vahşi yüzü'nü tüm açıklığıyla ortaya koydu.
Avrupa Birliği'ne, bu birliğin başat ülkeleri Almanya-Fransa-İtayla üçlüsüne, şapkayı önlerine koyup, 'vahşi kapitalizm'in dünyaya kaybettirdiklerini sorgulamaları adına 'ağır bir sorumluluk' düşüyor. Küresel açlık, küresel göçler, mülteci kampları, bölgesel savaşlar, yiten canlar, küresel salgınlar, aç ve açıkta milyarlarca insan, 'beslenen' terör; dünyanın önde gelen devletleri, tarihlerinin en ağır 'insanlık sınavı'yla karşı karşıyalar.
Küresel virüs salgını, 'geri dönülmesiimkansız' şekilde hayatlarımızı değiştirecek. Kapitalizm, bu krizden tarihi bir ders çıkarmazsa, yok olacak. Devletler ve toplumlar ise, bu krizden çıkardıkları derslerle, yepyeni bir gelecek oluşturdukları ölçüde var olacaklar. Türkiye olarak, bu 'insanlık sınavı'ndanda yine başarıyla çıkacağız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.