Topraklarında iki dünya savaşında da hiç kurşun atılmamış bir ülke olan ABD, 1941'de 'Büyük Britanya'dan, Birleşik Krallık'tan kapitalist sisteminliderliğini devralması sonrasında, 1944'den itibaren adım adım, Dünya Bankası, IMF, Birleşmiş Milletler ve NATO ile yeniden şekillendirdiği küreselekonomi-politik sistemdeki hakimiyetini perçinlemek adına, Marshall Yardım Planı'nı da hayata geçirmişti. 1948-1960 arası yürüttüğü Marshall Yardım Planı, ABD'nin ürettiği mallar açısından, aynı zamanda dünya tarihinin en başarılı 'pazarlama'stratejisiydi. Marshall Yardım Planı ile, ABD'nin 'hegemon' bir güç olarak tüm dünya ekonomisine verdiği destek, 2018 rakamlarıyla 410 milyar dolardı. 1948'den1973'e, Bretton Woods Para Sistemi çökene kadar ki 25 yıl, ABD sanayi mallarıyla, müzik ve sinema endüstrisiyle, dünya ekonomisinin tartışılmaz 'kral'ıydı.
Bu strateji, ABD açısından, kendi para birimi olan 'dolar'ı da dünya ekonomisinin vazgeçilmez 'uluslararası rezerv'i haline getirdi. Bugün, halen dünya merkez bankalarının rezervinin neredeyse yüzde60'ı dolar cinsinden tutuluyor. ABD açısından, parasını uluslararası rezerv yapmak ve dünya ekonomisine hakim olmak, inovatif bir ekonomi olması kadar; aynı zamanda dünya ekonomisi lehine dış ticaret açığı vermeyi ve 'hayırhah hegemon' olarak, dünya ekonomisine dolar dağıtmasını da gerektirmekteydi. Ancak, inovatif olma özelliğini korusa da, ABD ekonomisi, bugün hayli yüksek federal bütçe açığını, hayli ağır federal borç yükünü ve hayli yüksek olan dış ticaret açığını birlikte yönetemiyor. Bu nedenle, 3.1 trilyon dolar uluslararası rezervi olan Çin'in, 'yeni güç merkezi' olarak, 'kuşak-yol' projesini 'sabır'la yürütmesinden hiç hoşnut değil.
Çin'in 'kuşak-yol' projesi nedeniyle, Asya'dan Afrika'ya, dev bir coğrafyada gerçekleştirdiği yatırımların 890 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor ve bu rakamın 2027'de 1.3 trilyon dolara ulaşması beklenmekte. Peki, Çin, ABD'nin yerinialmaya hazır mı? Hayır. Çünkü, dış ticaretfazlası veriyor; yuanın değer kazanmasınaizin vermiyor ve 'kuşak-yol' bazlı projelerde,hiç bir ülkede yerel girişimciler veyerel işgücüyle çalışmıyor. Dünyayı kuşatacakbir müzik ve sinema endüstrisi yok. Bunedenle, hem ABD, hem de Çin'in bundansonraki stratejilerinin ne olması gerektiğineciddi anlamda kafa yoracakları bir 5yıl ufukta gözüküyor
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.