Hedef ‘yatırım merkezi’ Türkiye
Bu adımları, verimliliğe odaklanmış yepyeni bir 'insan kıymetleri mimarisi' ile birleştirdiğinizde, Türkiye'yi aynı zamanda Avrasya'nın en cazip 'yatırım merkezi' konumunu da taşırsınız. Ülke ekonomileri 3 temel 'istikrar' sacayağı üzerinde 'sürdürülebilirliği' yakalar; büyüme ve kalkınmada 'istikrar', fiyat 'istikrarı' ve finansal 'istikrar'. Bu üç temel sacayağı arasında ilişkiyi sağlayan önemli unsurlardan birisi ise, ülke ekonomisinin yurt içi ve yurt dışı ekonomi aktörleri tarafından 'yatırım yapılabilir' bir ülke olarak algılanması ve buna bağlı olarak, 'sabit sermaye yatırımları'nın istikrarlı bir şekilde devam etmesidir. Çünkü, sabit sermaye yatırımlarının devamlılığı, beraberinde büyüme ve kalkınmayı getirir; istihdamı getirir ve artan üretime bağlı olarak fiyat istikrarını da getirir. Sabit sermaye yatırımlarının devamlılığını sağlayacak unsur ise finansal istikrardır.
Çünkü, finansal istikrar, yeterince derinleşmiş finans piyasalarıyla, bankacılık, sermaye, sigortacılık, bireysel emeklilik, finansal kiralama, tüketici finansmanı ve faktoring piyasalarının bütünüyle, reel sektörü 360 derecelik bir kapsayıcılıkla destekleyebildiğiniz anlamına gelmektedir. Bakan Albayrak, tümüyle bu temel başlıklara odaklanmış durumda ve bu başlıklardan hareketle, İstanbul'u bölgesel bir uluslararası finans, hizmet, tasarım merkezi yapmak adına;
Türkiye'yi tarım, imalat sanayii, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, lojistik, yazılım sektörü yatırımlarında 'cazibe merkezi' yapacak yepyeni stratejileri hazırlıyor, koordine ediyor. Dünyanın pek çok bölgesel ve küresel ekonomik ve politik gerginlikle boğuştuğu böyle bir konjonktürde, Türkiye'yi cazip bir 'yatırım merkezi' yaparak, ülkemizi bu konjonktürden de giderek daha fazla soyutlamış olacağız.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- ‘Küresel Güney’le işbirliğini derinleştirme dönemi (27.11.2024)
- Türkiye’nin kalkınmasında ‘tam bağımsızlık’ dönemi (25.11.2024)
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)