Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ekonomi yönetimine kazandırdığı zihinseldönüşüm ve yeni bakış açısının sağladığı hareket kabiliyetinin pozitifsonuçlarına her gün şahit oluyoruz. Bakan Albayrak'ın ifadesiyle 'öldürmeyenacı güçlendirir' felsefesiyle, Türkiye'nin 2. ve 3. ekonomik reformların bir saniye dahi gecikmesizin hayat bulması gereken bir 'küresel've 'bölgesel' devinimin içinden geçmekteyiz. 2. ve 3. nesil reformlar, Türkiye Ekonomisi'nde 'maliyetyönetimi' odaklı adımlarla, Türk reel sektörünü daha rekabetçi kılmak anlamına geliyor. Daha rekabetçi hammadde, ara mamul maliyeti, işgücü verimliliği, daha rekabetçi enerji maliyeti, finansman maliyeti ve daha etkin ar-ge, inovasyon ekosistemi.
2. ve 3. nesil reformların yakın zamanda hayatageçirilmesi elzem olan bir kaç tanesine değinmek gerekirse, biri reel sektörün küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek 'yatırımcı ve üreticidostu vergi reformu' ve reel sektöre alternatif, ucuz ve uzun vadeli finansman olanağı sağlayacak yeni bir 'sermayepiyasası mimarisi' sayılabilir. Hiç kuşkusuz, bu başlıklarla elbette bağlantılı olarak, en kısa sürede 'İstanbul UluslararasıBölgesel Finans Merkezi' projesinin tüm kurumlarıyla, tüm ekosistemi oluşturmuş bir şekilde hayat bulması. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteğiyle, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) geçen perşembe Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirdiği buluşma bu açıdan anlamlıydı.
Türkiye, yüzde 90'ı salt bankacılık sisteminden oluşan bir finansal ekosistemi, derin, yatay ölçekte pek çok yeni kurum, fon ve yatırım aracıyla çeşitlendirilmiş bir sermaye piyasası mimarisiyle zenginleştiremedi. Türkiye'nin hane halkı ve reel sektör tasarruflarını güçlü bir 'sermaye piyasası', 'sigortacılıkendüstrisi'yle ekonomiye kazandıracak bir yeni 'fonmimarisi' oluşturması gerekiyor. Küresel ölçekte potansiyeli7.9 trilyon dolar, gerçek büyüklüğü 2.3 trilyon dolar olan 'İslami Finans' Piyasası'nda Türkiye olarak daha yolun çok çok başındayız. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile CumhurbaşkanlığıFinans Ofisi'nin öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'ye çok güçlü yenibir finansal mimari kazandırması, Türkiye'nin 2023, 2030, 2053 ve 2071 hedefleri için ufkumuzu açacaktır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.