Önümüzdeki bir yıl, küresel ölçekte, G20 ülkelerinin merkez bankalarının para politikası boyutunda, temel para politikası faiz oranlarınayönelik nasıl bir tavır ortayakoyacakları dünya ekonomisini derinden etkileyecek.
Çünkü ABD Merkez Bankası'nın (FED) 2018'in son çeyreğinde iki faiz artış kararı daha alabilme olasılığı, takiben Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da para politikası faiz oranlarını 2019'un ilk yarısında artırmaya başlama olasılığı, diğer merkez bankalarının kararlarını tetikleyebilecek sonuçlara sebep olabilir. Buna, küresel emtia, yani enerji türevlerinin, metallerin, tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan küresel enflasyon baskısını ekleyin; 2019 bu yönüyle küresel merkez bankaları üzerinde para politikasını daha dasıkılaştırmaları adına baskının ciddimanada artacağı bir yıl olacak.
Böyle bir konjonktürde, İtalyan bankacılık sistemiyle ilgili sinyallerin hayli kötü olduğunu da hesaba katarsak, ECB'nin para politikasını sıkılaştırmasürecini beklenenden erkenbaşlatması, İtalyan bankalarıyla ilgili kötü senaryoların gerçekleşmesi yönündeki endişeleri daha da tetikleyebilir. Bu nedenle, Almanya'nın tutumunabağlı olarak, Euro Bölgesi'ni dezor bir 2019'un beklediğini hatırlatalım.
Türkiye'nin finans ve ticaret kanalının ağırlıklı olarak Avrupa olduğunu dikkate aldığımızda, 2019'da bizim deAvrupa'daki ekonomik gelişmelerihayli yakından takip etmemiz gerekecek.
Mevcut tablo, önümüzdeki bir yıl için TCMB Para Politikası Kurulu'nun da dikkatle takip etmesini gerektiren bir sürece işaret ediyor. Londra bankalar arası para piyasası dolar bazlı LİBOR faiz oranlarında son 1 yıl içinde gözlenen 1 puanın üzerinde artış ve 1 yıl vadeliLİBOR faiz oranının yüzde 3'edayanmış olması, 2019'da dolarve ardından euro bazlı borçlanmamaliyetlerinin artmaya devam edeceğineişaret ediyor.
Anadolu Ajansı ve Reuters'in anketine katılan ekonomistlerin yüzde 80'i, yarınki TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından bir faiz artışı beklememekteler.
Yüzde 20'si ise, 75 ile 150 baz puan arası artış bekliyor. Türkiye'nin 2019'un 2.yarısında manşet enflasyonu yüzde20'nin altına çekebilme başarısıyurtiçi piyasalar açısından hayatiönem taşıyor olacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.