Partilerin seçim manifestoları ardı ardına seçmenlere takdim edildi. Bu süreçte en garip bulduğum eleştirilerden birisi, AK Parti'nin seçim manifestosunda yeni hedeflerden, yeni reformlardan, yeni vaatlerinden bahsetmesine kimi çevrelerin eleştirileriydi.
Bu eleştirileri gündeme getirenlerin atladığı çok kritik bir detay var; o da 1988ile 2000 arası,12 yıl, dünyanın doğusundaki ülkeler, Güney Kore'si, Çin'i, Tayvan'ı, Malezya'sı, Singapur'u, 'Asya Kaplanları' olarak yükselirken, bu dönemi, bilim, teknoloji ve eğitimde daha iddialı modeli, daha iddialı bir sanayileşme, milli savunma, enerji, ulaştırma, havacılık ve uzay gibi stratejik sektörlerde milli ve yerli hamlelerle geçirirken, Türkiye'nin, rahmetli Özal'ın 1988'e kadar yapabildiği hamleleri sonrası, siyasi ve ekonomik anlamda büyük bir sıkışma ve reformsuzluk dönemine girmesiydi. Siyasi ve ekonomikistikrarsızlıkve reformlara yönelikodaklanma sorunu,terörlü yıllar,Türkiye'yi 1994 ve2001 krizlerinesürükledi.
Türkiye, dünya ekonomisine entegre olma, erişebilirlik, yüksek teknoloji üretme kapasitesi, daha girişimci, demokrat nesiller yetiştirecek eğitim sistemi, güçlü bir sermaye piyasası, küresel ölçekte rekabetçi bir özel sektör oluşturmak adına telafisi hayli zorbir 12 yılı 1988-2000arası heba ederken, 1994 ve 2001 krizlerinde yaşam standartlarında 150 milyar dolarlık fakirleşme yaşar; bankaların yarısı batarken; Asya ekonomileri küresel ekonomik sisteme on binlerce yeni şirket, güçlü yatırımcı ve güçlü markalar kazandırdılar. 2000'le başladığımızekonomik ve demokratikreform sürecini,2001 kriziyle iki seneyikısmen kaybettiktensonra, 2003'ten itibaren,AK Parti iktidarlarıylaancak devam ettirebildik.
15 yılı aşan bir sürede, 1. nesil reformlarla, Türkiye'yi AB projesine resmi aday ülke statüsüne, G20 ülkeleri içinde önemli bir konuma, Avrasya'da 'oyun kurucu' bir ülke konumuna taşıdık. Şimdi sıra,Türkiye'yi önümüzdeki25 yıl, dünyanınilk 10 ülkesi arasınataşıyacak 2. ve 3.nesil reformlarda. Bu25 yıl, tam kapasite dijitalleşme,küresel ölçektebir bilim- teknoloji- inovasyon-ar- ge ekosistemi,yeni versiyon bir girişimcilikve teşvik ekosistemi,Türk yüksek öğretiminidünyada iddialı konumataşıyacak, ana okulundanlisansüstü eğitime,dinamik modellemeyedayalı, demokrat, esnekbir eğitim modeli ve dünyanıngıptayla takip edeceğietkin, güçlü, adil biryargı sistemini inşa etmeyisürdürerek geçecek. Yani, 1. nesil reformlarlainşa edilen 'sağlamtemel'in üzerine,güçlü bir mimariyle,bir sanat eseri gibi,Milli Egemenlik veMilli İrade'ye dayalıkurumsal yapıyıinşa etmeyi sürdüreceğiz.
2003-2018 arası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, küresel erişebilirlikte, sanayide, 'milli-yerli' savunma hamlesinde, Avrasya'nın kalkınmasında hayati rol taşıyan uluslararası müteahhitlik hizmetlerinde, ihracatımızdaki ve uluslararası insani yardımlardaki büyük başarılarımızı, Türk Hava Yolları gibi global markalarımızın sayısını 100'e taşıyacak stratejikdeğerdeki gelecek 25yıl için, 24 Haziran eşiğinisağlam geçelim.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.