2100 yılında, dünya nüfusunun yüzde 44'ü Asya'da, yüzde 39'u ise Afrika'da yaşıyor olacak.
11.3 milyar insanın yüzde 83'ü bu iki kıtada yaşamını sürdürürken, Avrupa'nın dünya nüfusundaki ağırlığı yüzde 6'ya kadar gerilemiş olacak. 2100'de 150 trilyon dolara ulaşması beklenen dünya milli gelirinin yaklaşık 63 trilyon dolarlık bölümü ülkeler ve kıtalar arasında küresel ticarete konu olacak. Bu ticaretin 40 trilyondoları 'Afro-Asya'hinterlandında, 9,3milyar insanın yaşadığıiki kıta arasındagerçekleşiyor olacak.
Bu nedenle, 1990'lı yılların sonlarında ortalama satın alma gücü sadece 600 dolar olup, 2030'da 2000 dolara, 2060'ta 6000 bin dolara yükselecek olan Afrika kıtası, dünyaekonomisinde iddiasınıkaybetmek istemeyentüm ülkelerinvar olmak istedikleri'yükselen kıta' olarak karşımıza çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Londra'da, Chatham House'da belirttiği üzere, kapsayıcı refah ve barış adına, Türkiye Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Kafkasya'dan Afrika'ya, girişimci ve vicdani bir dış politika izliyor.
Bölgesel ve küresel ölçekte, diplomatik misyon sayısıyla, dünyada 5. sırada yer alan Türkiye,Cumhurbaşkanımızıntanımıyla, herkesiçin barış, herkes içingüvenlik, herkes içinrefah ilkelerine dayalı;çok taraflı iş birliğineönem atfedenbir bölgesel ve küreselvizyonla hareketediyor. Türkiye olarak hem bölgesinde, hem de dünyada dostluklarını kazan-kazan anlayışı etrafında kurmaya veya yükseltmeye çalışan bir Türkiye görmekteyiz. Bu ölçüde kapsamlı ve başarılı bir vizyonu ortaya koyan ve hakkını veren Türkiye ile, Japonya'dan İngiltere'ye, hem Avrupa, hem de Asya iş dünyasının geleceğin coğrafyalarında işbirliği arayışı içinde olmalarından daha doğal bir gelişme beklememek gerekir. OrtaAsya'dan Afrika'ya,yükselen coğrafyalarda,Türk iş dünyasınınhem doğu, hemde batıdaki muhataplarıylaoluşturacaklarıişbirliği fırsatları,aynı zamanda TürkiyeEkonomisi'nin2030'da 1,7 ile 2 trilyondolar arasında birmilli gelire ulaşmasınada en etkili imkânısunacaktır.
Şangay İşbirliği Örgütü'nün Enerji Kulübü dönem başkanlığını üstlenmiş olan Türkiye'ye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Londra ziyaretinde, İngiltere'nin de 'vazgeçilmez stratejik ortak' duruşunu göstermiş olması, küresel ekonomi- politiğin yeniden yapılandığı bir dünyada, 'Pekin-Londra' Hattı'nın 'İstanbul'dan geçtiğini gösteriyor. İstanbul,Avrasya'nın en kritikönemdeki finans,ticaret ve hizmet merkeziolma özelliğinidaha da perçinleyecekadımlarla, fintech,e-ticaret, e-ihracataçılımları ve dijitalplatformlarıyla, küreselulaşım, lojistikkavşak noktası özelliğini,küresel ticaretkavşak noktası avantajlarıylada tahkimetmeli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.