26 Nisan'dan bu yana, Hindistan'ın önde gelen sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları (thinktank) ve medya kuruluşları ile çok sayıda toplantı ve ziyaret gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sizlerbu satırları okurken başlamışve bugün tamamlanacak olanHindistan ziyaretine siyaset, ekonomive sivil toplum çevrelerindebüyükönem atfedilmekte.
Sabah Yazarlar Kulübü'nün üyesi, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, bu ziyareti 'eski iki arkadaşın birbirini yeniden keşfetmesi' olarak tanımladı. İki ülke içinişbirliği fırsatları,birbirlerinin güçve potansiyelini keşfetmelerianlamında kritik önemde.
Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz ve bendenizin iki ülke arasında ekonomi alanındaki proje ve işbirliği fırsatlarına yönelik kapsamlı sunumları oldu ve enerji, yenilenebilirenerji, bilgi teknolojileri,ulaştırma, haberleşme alanlarındabirlikte proje yürütme, ürün geliştirme,alt yapı yatırımlarındaki tecrübelerinkarşılıklı paylaşılması adına pek çok çağrıya şahit olduk. Türkiye'nin batıyla olan siyasi veekonomik ilişkileri, kültürel bağlarıAsya'da uzun zamandan bu yanamerakla takip edilmekte. NATO baştaolmak üzere, batı ittifakının pek çok siyasi,askeri ve ekonomik işbirliği kurumlarındaTürkiye kuruluşundan beri üye veNATO'da ABD'den sonra en önemli askerigüç. Bu nedenle, Asya tarafında, bilhassa5 yıldır Türkiye ile batı arasındailişkilerde gözlenen kırılmanınnedenleri ve sonrası merak konusu.
Bununla birlikte, kırılmanın nedenleri ve sonuçlarına yönelik yorum ve bakış açıları hep batı medyasındaki yanlı, acımasız yorumlar üzerinden yürüdüğünden, Hindistan'da 5 gündür gerçekleştirdiğimiz toplantı ve temaslarda paylaştığımız detaylar, Türkiye'nin bölgesel ve küreselanlamdaki 'yeni' pozisyonunun anlaşılmasında hayli etkili oldu. Bilhassa,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dünya5'ten büyüktür' mesajı Hindistan'dada yankı bulmuş.
Bu mesajın küresel ölçekte haksızlıklarıngiderilmesi ve 'kapsayıcı'büyüme ve refah adına içeriği aktarıldıkça,Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınliderliğinde, Türkiye'nin üstlendiğirol bir kat daha anlaşılıyor.
Elbette, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve 16 Nisan Referandumu da merak konusu. Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün stratejik işbirliğiyle, kamu diplomasisi adına, başkaülkelerin medyaları üzerinden değil,yüz yüze Türkiye'nin Avrasya'dave bölgesinde 'kapsayıcı' bir oyunkurucu ülke olarak oynadığı rolüve hedeflerini detaylı olarak aktarmamız, Türkiye ile işbirliği fırsatlarının Hindistan ve Çin gibi ekonomiler için neden önemli olduğu konusunda gereken ipuçlarını sağlıyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.