Önümüzdeki 10 yıl, Avrasya merkezli olarak, küresel ekonomi-politiğin yeniden şekillendiği, küresel ölçekte 4 ayrı çekim merkezi ve manyetik alanın oluşmasının beklendiği ve Türkiye'nin dünya ekonomisinde 'bir üst lige' çıkabilmek adına, elindeki imkânları etkili ve isabetli kullanması gereken bir dönem olacak. Busüreç, Türkiye'nin'enerjik' olmasını,kaslarını güçlendirmesini,entelektüel kapasitesiniçok dahayukarılara çekmesinigerektirenbir dönem olacak. Türkiye'nin budönemde, her sektördeyeni stratejiler oluşturması,yeni hedefler belirlemesi gerekecek.
Türkiye'nin 'enerjisi'ni 'Büyük Türkiye Vizyonu'na odaklaması gerekecek. Bu sürecinbütünü, aynı zamanda,Türkiye'nin enerjialanında 'milli biryürüyüş'ü, 'milli hamle'yi,'bağımsız enerji'strateji ve hedeflerinibelirlemesinden geçiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın dünkü bir saatlik sunumu, enerjide 'milli ve bağımsız' yol haritasının tüm detaylarına vakıf olmak açısından etkileyici tespitler içeriyordu.
Türkiye'nin 'Milli Enerji ve Maden Stratejisi', 'Arz Güvenliği', 'Yerlileştirme' ve 'Öngörülebilir Piyasa Koşullarının Oluşturulması' sacayaklarına dayanıyor. Türkiye, faaliyette olan ve inşa edilen,planlanan 8'i doğalgaz, 2'si petrolboru hattı ile dünyanın en kritik'enerji kavşak noktası' olacak. Arzgüvenliğinin bir diğer başlığı ise depolama. Türkiye 1-2 yıl içinde doğalgazdepolama kapasitesini ihtiyacınınyüzde 20'si olan 10 milyar metreküpeçıkaracak. Likit doğalgaz (LNG)depolama kapasitesi; FSRU yani yüzerLNG terminali kapasitesi, 5 milyonmetreküp petrol depolama hedefi,piyasanın ani taleplerini karşılamak dahilarz güvenliği açısından kritik önemde yatırımlarıgündeme getirecek.
Barbaros Hayrettin ve Oruç Reis'in Karadeniz ve Akdeniz'deki sondaj çalışmaları, 5 yıllık tüm planlama ve yol haritası hazırlanmış olan ve yıl sonuna kadardevreye girecek olan Türkiye'ninilk 'kendi' derin sondaj gemisi ileTürkiye 'milli ve bağımsız' enerjikaynaklarına ulaşma hedefleriniperçinleyecek. Yenilenebilir Enerji'de, güneşten sonra, rüzgâr enerjisindede yerlileştirme adımı 1-2 haftaiçindeki yeni ihale ile başlayacakve güneşteki başarı tekrarlanmışolacak. Türkiye, güneş ve rüzgâr enerjisi teknik donanımı ve yazılımı, mühendisliği boyutunda iddialı bir ihracatçı olacak. Türkiye, jeofizik ve jeokimyaharitalarını tamamlayarak,Cumhuriyet tarihinde ilk kez tümtabii kaynaklarına hâkim olacak.
16 Nisan sonrası, 'bir üst lige' sıçramak adına, 'milli ve bağımsız' enerji için yatırımları hızlandıralım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.