Dünyanın en hızlı büyüyen ilk20 ülkesinin 11'ine ev sahipliğiyapıyor Afrika kıtası. Dünyanüfusunun 7.2 milyara ulaştığı 2013'te,dünyanın en yüksek nüfusuna sahipülkeler arasında Nijerya 7. sıradayer alırken, 2050'de 9.6 milyara ulaşmasıbeklenen dünya nüfusu içinde,Nijerya 400 milyonugeçecek nüfusu ile3. sıraya oturacak vedünyanın en yüksek nüfusasahip ilk 10 ülkesi sıralamasına,200 milyona ulaşacağıbeklenen nüfusuile 9. sırada Etiyopya dagirecek. CumhurbaşkanıErdoğan'ın, Başbakanolduğu dönemden başlayarakgerçekleştirdiğiçok sayıda Afrika seyahati,nüfus büyüklüğü, ekonomikpotansiyeli ve stratejik önemi tartışılmazbir kıtada, Türkiye'nin ekonomik,siyasi ve güvenlik bazlı ilişkileriniperçinlemek adına hayatiönem arz etmekte. 2010 ile 2025 arası,Güneydoğu Asya dünya ekonomisineüretici ve tüketici olarak 515 milyon yeninüfus kazandırırken, Sahra Altı Afrikasıise 386 milyon yeni nüfus kazandıracak.
Afrika Kıtası, yılda 600 milyar dolar harcayan bir milyar tüketici; her yıl yüzde 5 düzeyinde gözlenen ekonomik büyüme performansı ve küresel ölçekte en hızlı gelişen orta sınıfa sahip olma özelliği ile öne çıkıyor. Başta tarımsal üretimolmak üzere, daha yüksek katmadeğer üretme potansiyeline sahipAfrika Kıtası'nın toprakları, dünyanınhenüz işlenmemiş topraklarınınyüzde 60'ını temsil etmekte. Buraya kadar ifade ettiğim rakamlar, dünyanın oturmuş, gelişme göstermiş kıtalarının artık hayallerinde bile göremeyecekleri rakamlar. Başta Birleşmiş Milletlerraporları, Tanzanya, Zambiya veAngola gibi önde gelen Afrika ülkelerindegerçekleşen ve gerçekleşecekolan hammadde yatırımları,Afrika'nın kalkınmasına öyle birkatkı sağlayacak ki, önümüzdekibeş yıl içinde dünyanın en hızlı gelişen10 ekonomik gücünden 7'sininAfrika Kıtası'nda olması bekleniyor.
Çin, Hindistan ve Brezilya bu potansiyelin nasıl farkındaysa, Türkiye de farkında.
Bu nedenle, CumhurbaşkanıErdoğan'ın liderliğinde, 'kapsayıcı'bir yaklaşımla, Türkiye'nin bilgive birikimlerini Afrika'nın kalkınmasınasunmak üzere, kritik ziyaretlergerçekleştiriyoruz. Türkiye, AfrikaKıtası'nı çeşitli ülkeler ile arasındabir mücadele alanı olarak değil,Afrika ülkeleri ile 'ortak bir gelecek'oluşturacağı, büyük bir potansiyelesahip bir kıta olarak görüyor. Gelecekte, dünya nüfusunun tarımve gıda ürünü ihtiyacını karşılamaküzere, 1 trilyon dolarlık bir üretimgerçekleştireceğinden söz ettiğimizbir kıta, Afrika. Geleceğin dünyasında,küresel ekonomi-politik dengeler üzerindeönemli bir etkisi olacak Afrika'daTürkiye'nin ağırlığı adına çalışmalarımızıyoğunlaştıralım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.