"Beşiktaş maçındakisonucuetkileyen VARhatası yüzündenRizespor, 7-2 kaybettiğiBeşiktaş maçınıntekrarını isteyebilirve gereğinde işiUEFA'ya, FİFA'ya veCAS'a kadar götürüp,oynanan maçı iptalettirebilir.."
Bunları salı akşamıaSpor kanalındaki 90aprogramında söyledim vebugün de yazıyorum..
Ortada açık seçik ve sonucu etkileyen bir "hukuk ihlali" var. Böyle bir ihlalden, belki de hala "gazetecilik yapan" Hürriyet muhabiri olmasa haberdar bile olmayacaktık.
Bütün gazetelerde, bütün maçlar ve yorumlar ekran başından yazılır stada kimseler gitmezken, bir Hürriyet muhabiri, 42'nci Vedat Muriqi'in attığı golden sonra, yayıncı kuruluşun, VAR tarafından çizilen o kırmızı mavi ofsayt çizgilerini ekrana getirdiğini, buna karşılık ikinci yarıda ayni kaleye atılan iki şüpheli Beşiktaş golünde (Burak ve Güven) ise getirmediğine dikkat etti ve maçtan sonra yayıncı kuruluşu arayıp "Beşiktaş'ın gollerinde nedenofsayt görüntülerini yayınlamadınız" dedi. Aldığı cevap.. "VAR bize o görüntüleri yollamadı"oldu. Muhabir haberinin peşinibırakmadı. Bu defa VAR'ı aradı.. "Beşiktaş gollerinde ofsayt çizgisineden çekilmedi" diye sordu.
Aldığı cevap en büyük VAR skandalını ortaya çıkardı.
Beşiktaş'ın attığı gollerde VAR sistemi devrede yoktu. Bundan da hiç kimsenin haberi yoktu. Sistem çalışmayabilirdi ama o zaman VAR/ ofsayt kamerasının çalışmadığı, hakem kanalı ile takım kaptanlarına bildirilmeli, herkes durumu öğrenmeliydi.
Rize gol atarken çalışan, Beşiktaş gollerinde çalışmayan VAR nasıl oluyordu peki?.
VAR'ın açıklaması şöyleydi.. "Ev sahibiRizesporlular bizeofsayt çizgisini çekecekkameranın çalışmasınısağlayacak doğru dürüst bir platformveremediler.. Kameramızınönüne insanlar geliyor, onlar gelincede VAR kamerası çizgileriçekemiyordu."
Yani iki kişi ayarla, tuttuğutakım hücumda ise kameranınönünde dursun geçsinve VAR'ı iptal etsin.. Sen deofsayttan golü at..
Böyle bir rezalet dünyanın hangi yerinde olur?.
Güvenilir bir ofsayt kamerası koyamıyorsan, ofsayt pozisyonlarında VAR'ı iptal eder ve bunu maç öncesinde hakemlere ve soyunma odalarında iki takım oyuncularına ve yöneticilerine bildirirsin.
Maç ofsayt kamerasız oynanabilir, ama istersen çalışan, istersen çalışmayan bir ofsayt kamerası ile herkesten habersiz maç oynatmak, skandal ötesi bir futbol cinayetidir.
Neden önemli bu ofsayt kamerası?.
VAR'ın iki cins kararı var..
1- İhtiyari karar.. Hakeme "Bupozisyonu bir daha incele istersen"denir. Burada son söz hakemindir. Penaltı, kırmızı kart durumları böyledir. Hakem kararından eminse VAR'a gitmez bile.. Her şey orta hakemin elindedir. Bu kuralı da herkes bilir.
2- Kesin karar.. Bu sadece ofsayt için geçerlidir. VAR kamerası çizgiyi çeker. Teknoloji ofsayt diyorsa gol otomatik iptal edilir ve durum hakeme tebliğ edilir.. Yani teknoloji iptal eder golü. Orta hakemin söz ve karar hakkı yoktur.. Ofsayt durumunda VAR hakeme "Gelbir bak, istersen" demez. Kararı bildirir.. "Gol" ya da "ofsayt!."
Şimdi böyle skoru değiştirecek birkesin karar durumunda VAR'ın sağlıklıçalışmaması kabul edilebilir mi?.
VAR'ın sağlıklı çalışmadığı biline biline, böyle gizli kapaklı, büyük şüphe uyandıran uygulama yapılır mı?.
Yapılırsa, bu, büyük bir hak hukuk ihlali olmaz, hatta Rize aleyhine "organizebir iş" yapıldığı şüphesi doğurmaz mı?.
O zaman bu maçın sonucu nasıl sağlıklı onaylanır?.
Bu üç puan Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi, Rize'nin Avrupa yolunda çok ama çok önemliyken üstelik..
İyi bir spor hukukçusu avukat, bu maçı iptal ettiremezse, ben "hukuk" bilmiyorum. (Bu skandal haberi olayı ısrarlatakip ederek çıkaran ve o gece yarısımaç yazısı sayfasına yetiştirenadını bilmediğim arkadaşımı kutlar,alnından öperim. Mesleğin SonMohikanlarından birisindostum!.)
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.