İdlib üzerine Türkiye'nin stratejisi netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğandün yaptığı konuşmada SuriyeRejimi'ne şubat sonuna kadar mutabakatöncesi sınırlara çekilmesi içinsüre verdi. Aksi takdirde Türkiye'ninaskeri operasyon başlatabileceğiniima etti.
Bu demektir ki, Türkiye hala ateşkesin ve statükonun sürdürülmesinden yana. Ancak eğer Rejim oyunbozanlığadevam edecekse,Türkiye için başkaseçenek kalmıyor. Çünkü Türkiye artık nedaha fazla mülteci akınınatahammül edebilirne de sınırında yaşananbu saldırganlığa sessizkalabilir.
Hepimiz biliyoruz. Burada Esad Rejimi'nin bir anlamı yok. Zaten tek başına ona kalsa böyle bir işe de girişemezdi. Bu saldırganlığın arkasında tabii ki Rusya var. DolayısıylaTürkiye Rusya ile de son görüşmeleriyaptı. Pozisyonunu açıkbir biçimde paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklama bir kriz yönetme türüne işaret eder. Türkiye krizi tırmandırmak istemiyor ama kendi konumunu da karşı tarafa göre alacak. Yani sıcak topu Türkiye, Rusya'nın kucağına bıraktı. Hemcaydırıcılık hem de zorlayıcılıkiçeren bir açıklama yaptı. Rejimin daha fazla ilerlemesinicaydırmanın yanında songünlerde girdiği yerlerden çıkmasıiçin de zorlayıcılık denenecek. Çünkü biliyorsunuz RejimTürkiye'nin kontrol noktalarınıkuşatmaya çalışıyor.
Hem o kuşatmanın kırılması için hem de İdlib'in rahat bir nefes alması için Rejim'in geri çekilmesi önemli. Ancak uluslararası güvenlik öğrencileri bilir ki, caydırıcılık zorlayıcılık kadar kolay işlemez. Karşı tarafın girdiği yerden çıkartılması daha zordur. Süper güçler için bile bu siyasetin genelde işlemediği söylenir.
O nedenle Türkiye'nin bu stratejide ikinci ve üçüncü aşamaları da planladığını tahmin edebiliriz. Görünen o ki, Türkiye M-5karayolunu önemli görüyor veöncelikle Halep'e giden bu yolukoruma altına almayaçalışacak. Zatençatışmalar bu nedenleSerakib ve Halephattında devam ediyor. Şubat sonuna kadar Türkiye'nin öncelikle buraya odaklanacağı ve sonrasında daha sert tedbirlere başvurabileceğini düşünmek yanlış olmaz.
Ancak şubat ayı boş geçmeyecek. Türkiye bu esnada durmayacak ve yığınağını artıracaktır. Bu tür dönemlerde yapılacak eniyi şey en kötü senaryoya görehazırlık yapmak ve oldubittileryaratmaktır. Eğer Rejim saldırgantutumuna devam ederseişte o zaman Türkiye karşı saldırıyıplanlayabilir. Bu topyekûnbir savaş anlamına gelmiyor. AksineTürkiye'nin önceliği M-5 karayoluhattı boyunca bir güvenlibölge oluşturmak ve muhtemelmülteci akınını burada karşılamak. Bunu da Rusya'ya rağmenyapacaktır.
Türkiye'de yapılan saçma taraf tutma tartışmalarına hiç girmeye gerek yok. Rusçuluk ve Amerikancılık yapanlar istediğini düşünmeye devam edebilir. Baştan beri biliyorduk. Ve ikisine de güvenmiyorduk. Farklı aktörlerle kısa süreli anlaşmalar yapmaya devam edeceğiz. Bu yöntemle sınırımızı temizledik İdlib'de de güvenli bölgeyi kuracağız. Hem Rusya'ya hem de ABD'ye rağmen. Anlamayanların kafasınada reelpolitiki vura vurasokacağız. Türkiye'nin kendinikendi imkanlarıyla savunmasınınmümkün olduğunu göstereceğiz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.