Washington, S-400meselesinde gerilimiyükseltiyor. Ankara,"bu konuyu kapattık" diyerektavrını kesinleştirdiği haldeAmerikan kurumları bastırmayadevam ediyor. Dışişlerive Pentagon,bu sisteminTürkiye tarafındansatın alınmasının"genişsonuçları" olacağıuyarısındabulunuyor. ABDsavunma sanayiside bu pozisyonunarkasında görünüyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı R. Palladino bu sonuçları "F-35programına katılımınınyeniden değerlendirilmesi,diğer potansiyel silahtransferini riske sokmasıve Amerika DüşmanlarınaYaptırımlarla MücadeleYasası (CATSA) kapsamındaS-400 alımına dahilolan devlet veya özel tümkurum ve kişilerin potansiyelyaptırımlara maruz kalması"şeklinde tanımladı.
EUCOM Komutanı General C. Scaparrotti de S-400 füzelerinin "NATO'nun sistemlerinebir tehdit olduğunu" açıkladı. Mesele, ancak Erdoğan ile Trump arasında üretilecek bir formülle yönetilebilecek aşamada.
***
Washington'ın S-400'lerkonusundaki kaygıları biliniyor. Bunları, S-400'lerinbaşka ülkeler tarafından daalınması, F-35 projesinindeğerinin düşmesi ve NATOkolektif sistemlerine sorunüretmesi olarak sıralayabiliriz. Türkiye ise 2011'den itibaren hava savunma sistemlerini ABD ve NATO üyelerinden alamadığı için diğer seçeneklere yönelmiş durumda. S-400 alımına yönelik eleştiriler karşısında Ankara, NATO kolektif sistemine sıkıntı vermemek için her türlü teknik işbirliğine açık olduğunu söylüyor.
Washington isterse Ankara ile işbirliği içinde bu kaygıları aşabilir. S-400 alımı CATSA dışında değerlendirilebilir ve teknik işbirliği ile F-35 projesi konusundaki sorun da giderilebilir. S-400'leri başka devletlerin almaması için de yeni bir düzenleme çıkarabilir. Böylece zaten FETÖ, Halkbank, Münbiç ve YPG konularında tıkanan ikili ilişkilere yeni ve daha riskli bir sorun eklenmemiş olur.
Ancak görünen, Washington yaptırım tehditlerinde bulunmakla yetinmiyor. Baskısını NATO merkezli bir kampanyaya çeviriyor. Önümüzdeki ay, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının gündeminde bu konunun yer alması kuvvetle muhtemel. Washington, F-35'in diğer paydaşı Avrupalı başkentlerde kaygı oluşturarak onları Ankara'ya yönlendiriyor. ABD ve Britanya medyası ise çok daha sorunlu bir tutum takınıyor. Türkiye'nin NATO'daki konumunu sorgulayan bir söylemi yeniden yükseltiyor.
***
Ana argümanlar, "Ankara'nın NATO'nungüvenliğini riske attığı,""Türkiye'nin güvenilmezbir NATO müttefikiolduğu" ve "Erdoğan'ınTürkiye'yi Batı'dan uzaklaştırdığı" iddiaları etrafında odaklanıyor. Bu söylemin ne Türkiye-ABD ilişkilerine ne de NATO'ya faydası olabilir.
Türkiye'nin milli menfaatlerini önceleyen bir tercih "Türkiye'ye zarar veriyor" argümanı ile değiştirilemez. Aksine, Türk kamuoyunda Batı karşıtlığını beslediği gibi, NATO'nun anlamını ve gerekliliğini tartışmaya açar. Zira Türk kamuoyu ABD'nin YPG'ye desteğinin ne denli bir tehdit oluşturduğunun farkında.
NATO'nun Suriye krizinde Türkiye'nin savunması konusundaki umursamaz yaklaşımı da unutulmadı. Ankara, S-400 meselesini ABD'ye ve NATO'ya sıkıntı vermeden yönetmek istiyor. F-35'lerin selameti Türkiye'nin de ortak olarak önemsediği bir konu. Gerilim üçüncü bir yol bulunarak aşılabilir. "NATO'da krizyaklaşımı" sadece Batı ittifakına zarar verir. Türkiye'yi sözünden vazgeçme ya da milli çıkarlarından feragat etme noktasına getiremez.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.