Ankara'da siyasetin radarları da bu sıralar bir hayli hassas... Nerede hareket var, kim yüzünü nereye dönüyor merakla izleniyor.
Ancak bu izlemeye ve bazı yorumcuların aktardığı gibi sürpriz gelişmelere yol açacak ciddi bir hareketlenme de yok. Siyaset kulislerinde daha çok S-400, F-35'ler ve ekonomi konuşuluyor.
Özellikle AK Parti çevresinde yeni parti söylemi ilgi çekmediği gibi geleceğe ilişkin bir kaygı da yok. Kabinede veya partide büyük bir değişim olacağı yönündeki beklentiler ise ertelenmiş durumda. AK Parti, enerjisini şu sıralarda ekonomiye, dış politikaya ve kurumlaşmaya vermiş görünüyor.
Bunun en önemli nedeni, yerel seçimlerde İstanbul dahil birkaç büyük şehrin kaybedilmesine rağmen AK Parti'nin oyunun yüzde 42 civarında olması.
Bir AK Partili şöyle diyor: "Kimsehayal kurmasın, AK Parti hâlâTürkiye'nin en büyük partisi. MHPde oyunu koruyor. Ama diğer blokunönümüzdeki seçimsiz 4 yılı nasıl geçireceğimeçhul. Araştırmalar o cephedeyer alan partilerin içinde çok dahaanlamlı bir arayış olduğunu gösteriyor. Asıl kaynama orada yaşanıyor."
Gerçekten de son yapılan kamuoyuyoklamalarında çarpıcı veriler var. Optimararaştırma şirketinin 13 Temmuz-15Temmuz arasında 26 ilde yaptığı ankette,yeni parti arayışlarına toplumun nasıl baktığıve hangi partilerde arayış olduğu ortayakonuyor.
Araştırmada; "Sizce yeni bir partiyeihtiyaç var mı?" sorusuna katılımcılarınyüzde 67.7'si 'Hayır' cevabı veriyor. 'Evet'diyenlerin oranı ise yüzde 17.7.
Bu durum geçen yıla ve bu yılın başlarına göre çok değişmiş. Bir yıl önce yeni parti isteyenlerin oranı yüzde 30-35 civarındayken bugün bu oran yarı yarıya inmiş durumda.
Bu sonuçların asıl ilginç yanı, yeni parti arayışının bazı partilerde yoğunlaşması... Optimar Araştırma Başkanı HilmiDaşdemir bunu şöyle açıklıyor: "Yeni parti kurulmasını isteyenseçmen İyi Parti ve HDP içinde çokdaha fazla. Bu iki partide yeni partiarayanların oranı yüzde 35'in üstünde... CHP'de yüzde 27 AK Parti'deise yüzde 5. Araştırmada ortayaçıkan ilginç bir noktada CHP'lilerinyüzde 67'sinin aday olması halindeMuharrem İnce'ye oy vereceğini söylüyorolması."
Bu tabloda Ali Babacan veya AhmetDavutoğlu'nun kuracakları söylenen partilerepek yer yok gibi. Siyaset kulislerindeözellikle Babacan ve çevresinin bu araştırmalarıgördükten sonra parti kurmayı"erteledikleri" söyleniyor.
Araştırmada her ikisine de yakın oranlarda destek veriliyor ve destek verenler büyük oranda CHP, İP, Saadet Partisi ve küçük partilerin seçmeninden. AK Parti seçmeni ise her iki isme de çok düşük destek veriyor.
Bu gerçeği "Bugün bir genel seçimolsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?"sorusuna verilen cevaplar da ortayakoyuyor. AK Parti yüzde 41.8 oyla yinebirinci parti.
CHP'nin olası bir genel seçimde alacağı oy oranı yüzde 25.4, MHP yüzde 11.1, İP yüzde 10.2, HDP yüzde 9.5
Gördüğünüz gibi siyasette tablo değişmemiş... Ankara'daki siyaset merkezleri hesaplarını bu tabloya göre yapıyor. Tablonun değişip değişmeyeceğini, S-400- Akdeniz siyaseti ve ekonominin gidişatı belirleyecek. Bu konularda da halkın hem güçlü bir desteği hem de çözüm beklentisi var.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.