Kovid-19 koronavirüs küresel salgınının dünya ekonomisi, küresel ticaret, hatta uluslararası siyasete olan geniş kapsamlı etkilerini ve 'post-koronavirüs' dönemini haftalardır sizlerin değerlendirmelerine sunuyoruz. Bununla birlikte, 'virüslebirlikte yaşamak' olarak ifade edebileceğimiz bu zorlu dönemin toplumsal ve bireysel hayatımıza etkilerine yönelik olarak da önemli değişimler ve etkileşimler söz konusu. Konunun 'gelirdağılımı' penceresinden ortaya koyduğu tablo hayli ilginç.
Malum, gerek uluslararası ekonomi kurumları, gerekse de ulusal istatistik kurumlarının analizlerinde, gelir dağılımına yönelik gelir sınıfları 'üst', 'ortaüst', 'orta', 'orta düşük' ve 'düşük' gelir grubu sınıfları olarak geçer. Ancak, 'küreselvirüs salgını'nın sebep olduğu ekonomik ve toplumsal travma ve kırılmalar, gelir dağılımı penceresinden, konuya farklı birperspektifle bakmamızı gerektiriyor.
Bu noktadan hareketle, ilk dikkate almamız gereken 'gelir sınıfı' 'asla kaybetmeyenler' grubu olarak isimlendirilebilir. Bu üst gelir sınıfı, 'tam korunaklı' olarak tanımlamak da yanlış olmayacaktır. Bu gelir sınıfına giren grupta, dünya ekonomi-politiğinin karşı karşıya kalabileceği her türlü riske göre 'hazırlıklı' olma, 'atıl varlıkları' çabuk likidite etme; hatta pek çok kesim küresel krizlerde kaybederken, doğru alana yatırım yapmış olmaları veya bizzat 'krizi yöneten' ekibin içinde olmaları itibariyle, servetine servet katan grup. İkinci grup, 'orta-üst' ile 'orta' gelir sınıfının büyük bir kısmını temsil eden 'on-linebeyaz yakalı orta sınıf' olarak tanımlayacağımız grup. Bu grubun içerisinde belirli bir seviyenin üzerindeki şirketlerin ve KOBİ'lerin sahibi iş insanları ve göreceli olarak 'yüksek maaş'la çalışan profesyonel kesim yer alıyor. Bu sınıf, 'virüsle birlikteyaşama' döneminde bütünüyle 'dijitalleşmiş' durumda ve yaşam standartlarını kaybetme endişesiyle, daha önce hayli titiz oldukları özlük haklarını bir kenara bırakarak, normal çalışma saatlerinin ötesinde bir tempoya girmiş durumdalar. Üçüncü grup, 'her daim fedakarsınıf'. Ekonomideki gelişmelere, küreselve bölgesel olaylara karşı maddi korumaimkanları ve tasarrufları sınırlı, ister istemez'kaderci', problemlerini 'günlük' çözen,buna karşılık ülkenin mal ve hizmet üretimininen ağır yükünü omuzlarında taşıyansınıf. Tarımdan imalat sanayine, esnaf faaliyetlerindenhizmetler sektörüne, tüm ülkeekonomisinin vazgeçilmez insan kaynağıolan bu kesim, dünyanın her yerinde katmadeğerden hak ettiği payı alamıyor. Dördüncü grup, 'tümüyle çaresizlersınıfı'. Yaşlılar, kimsesiz, evsiz veya kaçakgöçmen olarak, en ağır yaşam mücadelesindekikesimler. Koronavirüs küresel salgınınınsebep olduğu travma, 'gelir' açısındantoplumsal katmanların yeniden tanımlanmasınıgerektirecek. Umalım ki, 'çıkarılandersler', daha adil bir dünya için çaba sarfedilmesine ön ayak olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.