31 Mart yerel seçimleri sonrasında, Türkiye Ekonomisi'nin zor bir döneme geçeceğini, reel sektörün ağır bir daralmaya maruz kalacağını, döviz kurlarının aşırı oynaklığa geçeceğini iddia eden, bu yönde farklı mecralardan 'algı operasyonu' yürüten 'manipülatör'ler, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın koordinasyonunda, ekonomi yönetiminin aldığı seri kararlar, tedbirlerle yere '2.80' serilmiş durumdalar. Para, Maliye ve Direkt Kontrol Politikaları boyutunda, ekonomi yönetimi elindeki tüm imkanları seferber etmiş durumda. TCMB'nin 'enflasyondakiyapışkanlığı' bir kaç ayda giderecekşekilde, 'sıkı para politikası'nıyürütmesi son derece önemli. TCMB,bu konudaki duruşundan tavizvermeyerek, 'manipülatörler'e ciddi birdarbe indirdi.
Bakan Albayrak'ın, ekonominin temel makro dengesi olan 'arztalepdengesi'ne yönelik, eş zamanlı olarak, maliye politikası düzeyinde aldırdığı seri, çok yönlü tedbirler ise, 'manipülatörler'i '2.80' yere yatırdı. TL mevduatına yönelik vergisel ve TL cinsinden kaynak maliyetini olumlu yönde etkileyecek tedbirler; buna karşılık, 1 yıl vadeye kadar olan döviz mevduatına uygulanan stopajının yüzde 20'ye çıkarılması; konut, otomotiv, beyaz eşya ve mobilya'da ÖTV ve KDV indiriminin 30 Haziran'a, tapu harcındaki indirim süresinin ise yıl sonuna kadar uzatılması kritik önemde adımlar. Üstelik, yine 'manipülatörler'in 'bunlar seçim amaçlı tedbirler' yalanlarını da boşa çıkaran adımlar.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda sadece ilk 2,5 ay yaklaşık 70 milyar lira piyasaya taze finansman sağlanması; 20+25 milyar KOBİ değer kredisi paketi, 15 milyar TL'ye yakın esnaf desteği, 60 milyar liradan fazla kaynak, 6 ayı ödemesiz, 36 ay vadeli çok uygunmaliyetli kaynak reel sektöre takdim edildi. Aynı anda, kamu kendisinden alacağı olan özel sektöre 30 milyarTL ödeme yaptı. Bakan Albayrak, Hazine'nin bu kadar ciddi bir likidite becerisine sahip olduğu bir ortamda, 'IMF manipülasyonları'na gülüp geçtiklerini; Türkiye Ekonomisi'nin son 15 yılda güçlendirilmiş kaslarıyla, dünyada 'benim' diyebilecek ülkelerin bile dayanmakta zorlanabileceği bir 'ekonomik saldırı'yı bertaraf ettiklerini vurguluyor. Nisan ve mayıs aylarını güçlü bir dirayetle yönetecek olan Ekonomi Yönetimi, haziran ayında enflasyonun belini kırdığında, 'pahalı'dövize kitlenmiş bir kesim hayli üzülecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.