Dün, Çin'in tarihi 'reform ve dışa açılma politikası' kararının 40. yıldönümüydü. Bu tarihi dönüşümün mimarı Den Şao Ping'le, 18 Aralık 1978'de, ülkenin kalkınma yönünü oluşturacak 'reform ve dışa açılma politikası' başlatıldı. 1750'de dünya GSYH'nın yüzde 32.8'ini, 1830'da yüzde 29.7'sini, 1860'ta yüzde 19.7'sini üreten Çin, 1. ve 2. Sanayi Devrimi'nin 150 yıllık etkisine ayak uyduramayarak, 1900'de dünyaekonomisindekiağırlığını yüzde6.2'ye kadar kaybetmişti. Birçok siyasi ve ekonomik krizle boğuşan, Japon istilasına maruz kalan Çin, 1946-1949 sürecindeki 'komünist devrim' ve 1960'lardaki 'kültür devrimi'ne rağmen, 1978'de dünyaGSYH'sındaki ağırlığını yüzde 1.8'ekadar kaybetmişti. 'Dışa açılma politikası' da tam o noktada geldi.
Çin, küresel ekonomi-politik alandaki 'düşmanı' 'kapitalizm'i 'kendi' silahı ile vurma kararı aldı. Kapitalizmi 'devlet kapitalizm'imodeli ile vurmaya karar veren Çin, Sovyetler Birliği'nde de geçerli olan tarım komünleri, aşırı merkeziyetçiplanlama ile, dış ticaret ve fiyat kontrollerigibi uygulamaları terk etti. Devlet eliyle, yatırımları finans eden güçlü bir bankacılık sistemi ve dev bir sanayileşme hamlesine geçildi. Salt askeri güce dayalı, halkın sindirildiği bir siyaset yerine, Çin halkının refahına odaklı, piyasa ekonomisişartlarının gözetildiği yeni bir kalkınmamodeline geçildi. 1995'te Çin'in dünya imalat sanayisindeki payı sadece yüzde 5 iken, Batı Avrupa'nın payı yüzde 30'ların, ABD'nin payı yüzde 27 düzeyindeydi. 2019 itibariyle, Çin'in dünyaimalat sanayisindeki payı yüzde 25'edayanırken, payı yüzde 23'e düşmüşbir Batı Avrupa ve yüzde 15'e gerilemişbir ABD var, artık.
Dünkü '40. yıl' töreninde, Çin'e özgüsosyalizm sistemini iyileştirmeyi veulusal yönetişim sistemi ile ülkesinin yeteneğinigüçlendirmeyi amaçladığını belirtenBaşkan Şi, asla hegemonya peşinde olmadıklarını,kalkınma hamlesiyle kimseyitehdit etmediklerini, dünyanın ve Çin'inkalkınmak için birbirlerine ihtiyaç duyduklarınıbelirtti. 2019, 'piyasa kapitalizmi'ninsimgesi ABD ile, 'devlet kapitalizmi'ninsimgesi Çin arasında hayliçetin geçecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.