Türkiye, 10 yıldır, 'MedeniyetDiplomasisi' doğrultusunda, Kafkasya, Balkanlar,Ortadoğu, Orta Asya,Körfez Bölgesi veAfrika'da hayli yoğun bir ekonomi-ticaret diplomasisi yürütüyor. SSCB sonrası, Kafkasya 'Asimetrik Düzen'in merkezi Atlantik ile Asya-Pasifik arasında, yeniden şekillenme sürecindeki küresel ekonomi-politik ve yeni 'çokkutuplu' dünyanın en stratejik coğrafyalarından, kavşak noktalarından biri haline geldi. Bölge ülkeleri açısından, Asya-Pasifik'tenAtlantik'e doğruyeniden şekillenecekküresel ticarette, yeni ticaret koridorlarının Hazar'ın güneyinden mi, ortasından mı, kuzeyinden mi geçeceği ve oluşacak katma değerin nasıl paylaşılacağı, ülkeler ve ittifaklar arasında tartışma ve arayışları da alevlendiriyor.
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), Türk Tarih Kurumu (TTK) işbirliği ve Azerbaycan AMİA Tarih Enstitüsü'nün desteğiyle, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleşen "Kafkaslar: Tarih, ÇağdaşDevir, Gelecek"Kongresi'nde, Türkiyeve Azerbaycan baştaolmak üzere 8 ülkedenyaklaşık 290 akademisyen,siyasetçi, diplomat,asker, işadamı, gazetecive uzman bir araya geldik. Asya-Pasifik'tengelecek yüzyıl içinAvrupa ve Afrika'yauzanacak enerji, ulaşımve ticaret koridorlarınayönelik arayışve tartışmalaro kadar önemli ki,Azerbaycan- Gürcistan-Türkiye arasında güçlübir işbirliğinin, Doğu'danBatı'ya güçlü bir enerji,ulaşım, lojistik ve turizmhizmetlerişbirliği ağıoluşturulması adına kritikönem arz ettiği küreselgüç merkezlerinin degözünden kaçmıyor.
Üstelik, üç ülke arasındaekonomi veticaret diplomasisialanında gelişenve perçinlenenstratejikişbirliği,Türkiye'ninkavşak ülkekonumu itibariyle,Karadeniz'ekıyısı olanülkeler açısından,bukoridorunRomanya,Bulgaristan,Polonya, Yunanistan,Baltık Cumhuriyetleriüzerinden Atlantik'e,geleceğin Irak'ı,Suriye'si, Kıbrıs'ı üzerindenAfrika'ya ulaşacakyönünü öne çıkarıyor.
Kafkasya'da Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında ekonomik- siyasi- askeri alandaki işbirliğinin yanı sıra, bilgigücüne dayalı, küreselölçekte internetağı beraberliği, bilgiekonomisi beraberliğiboyutuyla da çok önemli projelerin yürütülebileceği göz ardı edilmemeli. Bu nedenle, üç ülke arasındaki derinleştirilecekişbirliğiimkânları ve etkiliprojeler, küresel ekonomi- politik ve buna bağlı olarak küresel ticaret koridorları yeniden şekillenirken, hiç şüphesiz, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın müzakere masasında elini olağanüstü güçlendirecektir. Azerbaycan, Türkiye-Rusya ilişkilerininhızla derinleştiği busüreçte, Kafkasya'nıngeleceği için, DağlıkKarabağ'ın çözülmesikonusunda umutlu. 'Medeniyet Diplomasisi' başarımız bu konuyu da çözecektir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.