Başkan Trump'ın, ABD başkanlık seçimleri öncesi, Rusya'yla bazı konuları müzakere edip etmediği, Rusya'nın başkanlık seçimine siber metotlarla müdahale edip etmediğinin araştırıldığı, Trump'ın skandallarının ortalığa döküldüğü bir ortamda, Başkan Trump'ın, 1947'den bu yana ABD ile Rusya arasında ilişkilerin en kötü noktaya geldiğini ifade etmesi inandırıcı mı; yoksa Trump'ın kendine yönelik daralan kıskaçtan kurtulmak adına gündem değiştirme manevrası mı, kestirmek zor. Bununla birlikte, şu aşamada, ABD Savunma Bakanlığı'nın, Pentagon'un Başkan Trump'ın açıklamalarını daha mantıklı bir zeminde yönetmeye çalıştığı, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rus kurumların açıklamalarının ise 'itidal' çağrısına ağırlık verdiği söylenebilir. Bu noktada, geçen haftaAnkara'da şekillenen Türkiye-Rusya- İran üçlü inisiyatifininulusal para birimlerine yönelikmanipülatif atak da gözden kaçmıyor.
Rus Rublesi'nin dolar karşısında 57 rubleden 65 rubleye değer kaybettiği, İran'ın Riyal'deki değer kaybını durdurmak adına dolar kurunu 42 bin riyal'e sabitlediği bir ortamda, Londraüzerinden, bankalar arası piyasada4.19 TL'ye dolar-TL kotasyonlarıgirildiği görüldü. Zaten, 3.78TL'den 4.04'e kadar tırmandırılandolar-TL kurundaki hareketyeterince tartışmalı iken, sadece3 saat içinde dolar-TL kurunu4.04 TL'den 4.14 TL'nin üstünetaşıyan manipülatif kur kotasyonlarıTCMB tarafından detaylıaraştırılmakta. Türkiye, Rusya ve İran'ın ekonomik verileri ve dinamiklerinde anlamlı bir farklılık yok iken, bu kadar kısa süre içinde bu ölçüde bir döviz kuru değişikliği, 'Üçlüİnisiyatif'i köşeye sıkıştıracaklarını uman 'asimetrik düzen'in ekonomik operasyonu olarak tanımlanıyor. Her üç ülkede de, finans piyasası profesyonellerinin yapmamaları gereken hata ise, mantıksız ve hayli yüksek kur (currency rate) kotasyonlarından işlem yapmak.
Londra'dan gelen '4.25 TL'dendolar kurunu alırım' kotasyon emrinin(order) büyüsüne kapılıp işlemyapmak, dolar-TL kurunu manipülatifolarak o seviyelere yükseltmek isteyen'operasyon güçleri'nin işini kolaylaştırmaktır. Elbette, küresel belirsizlik sürecini, Türkiye, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerden daha yüksek borçlanma faizi koparmak için manipüle etmek isteyen diğer piyasa simsarlarını da unutmayalım. Bu noktada, dolar-TL kurundaki yükselişeTCMB'nin (TRCB) 3-4 puan faizartırarak müdahale etmesi ise,bataklıktaki sivrisinekleri atombombasıyla öldürmeye kalkmakgibi, aşırı doz bir müdahale anlamınagelir. Umarım, bu hataya düşen merkez bankası olmaz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.