Uzunca bir süredir, sanayi üretim verileri üzerinden GSYH, milli gelir büyümesine yönelik bir tahmin yöntemi kullanmaktayım. Çeyrek dönem itibariyle, sanayi üretimindeki artış veya azalışa bağlı olarak, Türkiye Ekonomisi'nin aynı çeyrekte ne kadar büyüdüğünü veya küçüldüğünü ölçmeye çalışıyorum. 2016'nın ilk çeyreğinde sanayide, 2015'in ilk çeyreğine göre yüzde 4.7'lik bir üretim artışı yakalanmış, 2016'nın ilk çeyrek büyüme oranı da yüzde 4.5 çıkmıştı. 15 Temmuzmenfur darbe girişimininyaşandığı3. çeyrekte ise,sanayi üretimiyüzde 1.7 daralmış,GSYH büyümesindede yüzde1.3'lük daralma gözlenmişti. Bu noktada, pazartesi günü açıklanan mart ayı sanayi üretim verisinin, bir önceki yılın martına göre yüzde 2.8 artması, yılın ilk çeyreğinde sanayi üretiminin yüzde 2.2'lik bir ortalama artış oranı yakalamış olduğunu gösterdi. Bu verilerin ışığında, yılınilk çeyreğinde GSYH büyüme tahminimyüzde 3.55 ile 4.35 arası birbanda işaret ediyor.
Bu da, 2017'ye büyüme performansı açısından iyi bir başlangıç yaptığımızı göstermekte. Türkiye'nin küresel ölçektekien önemli başarı hikâyelerindenbiri olan 'sürdürülebilir büyüme'performansımıza yönelik sistemlibir saldırının farkındayız. 15 Temmuzhainliği başta olmak üzere, 4-5 koldan,alandan yürütülen sistematik saldırıları,Türkiye Ekonomisi'nin algısını örselemeyi,reel sektörü paralize etmeyi hedeflemişoperasyonu, Ekonomi Yönetimi'ninaldığı tedbirlerle büyük ölçüde bertarafettik. Alınan tedbirler ve TürkiyeEkonomisi'nin kendine özgü dinamizmiile, 2016'nın son çeyreğindeyüzde 3.5 büyümeyi yeniden yakaladık. 2017'nin ilk çeyreğinde de,yüzde 70 olasılıkla, Türkiye yüzde3.8'lik bir büyüme yakalamış olabilir.
En kötü senaryoda dahi, ilk çeyrek büyüme için en kötü tahminimiz yüzde 2.9 olarak şekilleniyor.
Çin ve Hindistan hariç, gelişmekte olan ülkeler büyüme ortalamasının yüzde 1'i zor yakaladığı, Euro Bölgesi'ninortalama yüzde 1.7, Meksika'nın2.1, Güney Afrika'nın 0.1 büyüyebildiği,Latin Amerika'nın yüzde0.6, Brezilya'nın 3.3, Rusya'nın 0.8daraldığı bir dünyada, Türkiye'ningüçlü bir 'büyüme' hikâyesi var. Bu hikâyenin 'sürdürülebilirliği'ni perçinlemek adına, özel sektör yatırımlarına ivme kazandırmamız gerekiyor. Hükümetinson 9 ayda reel sektörü desteklemekadına birbiri ardına attığıadımlar ve destek paketleri, 16Nisan Referandumu sonrası 'billurlaşan'siyasi ortam da dikkate alınarak,reel sektörce katma değeredönüştürülmeli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.