Küresel enerji stratejilerinde her zaman iddiası olan ve dış politika manevralarında enerjiyi ön planda tutan ABD,günlük bazda 15 milyon variliaşan üretimi ile dünyanın en büyük petrol üreticisi. ABD'yi, 12milyon varile yakın günlüküretim ile Suudi Arabistan,11 milyonu aşan üretimleRusya takip ediyor. 4.7 milyon varillik günlük üretimi ile Çin4. sırada yer alsa da, ilk 3 ülkenin günlük üretiminden sonra, 4.5 milyon ile 5. sıradaki Kanada ve 4 milyonu aşan üretimle 6. sıradaki Irak başka bir lige girmekteler. Türkiye, günlük 63 binvaril üretimle, dünyada,Bahreyn'den sonra, 59. sırada. 114 ülkenin yer aldığı listedefena değiliz. Hiç üretimi olmayan95 ülke var. Türkiye'nin bir zamanlarkiElektrik İşleri Etüt İdaresi gibi,ABD yönetiminin de Enerji Bilgiİdaresi Kurumu, 2 Şubat'ta yayınlandığıTürkiye raporunda, 312milyon varil rezervimiz olduğundan,1991'de günlük üretimimizin85 bin varil iken, 2004'debu üretimin 43 bin varilekadar gerilediğinden, bugünise yeniden 63 bin varile yükseldiğindensöz etmiş.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, yüzde 72 ile günlük üretimi gerçekleştiren en önemli sektör oyuncusu konumunda. Türkiye topraklarında üretilengünlük ham petrol, ihtiyacınyüzde 7'sini karşılıyor. Rapor, yakın gelecekte Türkiye'nin Karadeniz ve Ege'de petrol, doğalgaz alanında önemli kuyu yatırımı hamlesi yapabileceğinden söz etmekte. Türkiye Ekonomisi'nin2003-2016 büyüme başarısıile, 2006'da 700 bin varilinaltında olan günlük tüketim,2015 sonu 860 bin varileyükselmiş durumda ve Türkiye ham petrol ithalatının yüzde 41'ini Irak, yüzde 20'sini İran, yüzde 11'ini Rusya, yüzde 9'unu ise Suudi Arabistan'dan karşılamakta. Türkiye'nin esas kritik rolü ise, dünyanın sayılı enerji kavşak noktalarından birisi haline gelmiş olması. Sadece, İstanbul veÇanakkale boğazlarındantankerler aracılığıile geçen günlükHazar ve Rusham petrolü 2 milyonvarili aşıyor. 1.2milyon varil pompalananBakü- Tiflis- Ceyhan, 1.5 milyonlukKerkük- Yumurtalık ve 700binlik Erbil- Ceyhan. Dünya üretimininneredeyse yüzde 5'iTürkiye'den geçiyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi'ninraporu, Türkiye'nin KıtaAvrupası ve Atlantik Pazarıiçin, en kritik önemde enerjikavşak noktası olduğunu gösteriyor. Kıta Avrupası dünyanın en büyük ikinci doğalgaz tüketim pazarı. Bu nedenle, Hazar, Ortadoğuve Rusya'nın enerji imkânlarınınen kritik önemde pazarlaraulaşması adına, Türkiye hayatibir rol üstleniyor. 2015'te,Türkiye doğalgaz ihtiyacının yüzde99'unu ithal etmiş. Günlük ihtiyacınınyüzde 83'ü boru hatlarından,yüzde 'i yurtiçi üretimden ve yüzde16'sı ise, sıvılaştırılmış doğalgazdankarşılanıyor. Türkiye'nin en önemligaz kaynağı Rusya. Türkiye,Rusya için, Almanya'dan sonrakien önemli ikinci pazarkonumunda.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.