- 14.11.2024, Perşembe
Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu?
Geniş açıdan yorumlanırsa, "Lobi çalışmaları, halkla ilişkiler kampanyaları, sosyal medya etkileşimleri, sivil toplum örgütü girişimleri, akademik görünümlü kimi çalışmalar, düşünce kuruluşlarının üretimleri" bu kapsama bir şekilde (!) dâhil edilebilir! Haliyle... Etki ajanlığının içine gizlenebileceği organizasyon veya faaliyetlerin müeyyideye dönüşebilmesi için elbette cezai tanımında en küçük bir muğlaklığa yer verilmemelidir!
İyi de dün itibariyle TBMM gündeminden çekilen bir maddede Türkiye aslında neyi tartışıyordu? Yeni nesil casusluk faaliyetlerini.
Meclis Adalet Komisyonu'na bilgi veren MİT hukukçularının anlatımına göre...


Bu neyi doğuruyor?


Örnek mi istersiniz? MİT'in, "ölü operasyon" olarak tanımladığı, genel manada özetlenmesinde sakınca görülmeyen geçmiş hadiseler o kadar çok ki. İşte size bir tanesi...
Vakti zamanında, Türkiye'de bir yabancı ülke vatandaşı hedef alınıyor. İlgili istihbarat servisi o kişiyi korkutarak istediği yöne sevk etmeyi planlıyor. Önce kişinin ev adresi bulunuyor. Sonra emlakçı kisvesi altında şahsın oturduğu yerin keşfi tamamlanıyor. Derken, şahıs adına bir mezar yaptırılıp, mezar taşına adı yazdırılıyor. Bunun fotoğrafı çekilip şahsa gönderiliyor. Ardından, şahıs adına gazeteye ölüm ilânı veriliyor.
Şimdi... Bu olayların tamamına bakıldığında; "Kişiyi tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlâl, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme, kişinin huzur ve sükûnunu bozma" gibi suçlar işleniyor. Bu suçlara altı ay, bir-iki yıl gibi hapis cezaları öngörülüyor. Şahıs, klasik anlamda casusluk faaliyeti yürütmediği gerekçesiyle ya serbest kalıyor ya da az bir ceza ile kurtuluyor!
Teorik bir başka örnekle devam edelim meselâ...
Türkiye'de yaşayan Ortadoğu kökenli bir yabancının, İsrail'in hedef aldığı Filistinlilerin tespiti için devşirildiğini varsayalım. Olay yeri Türkiye. Organize eden İsrail. Katılan, yabancı ülke vatandaşı. Hedef, İsrail'e karşı mücadele veren Filistinliler.
Bu örnekte, sahada adres tespit edip, fotoğraflayan kişi sadece özel hayatın mahremiyeti mi ihlâl ediyor, yoksa yabancı bağlantılı olduklarını bilerek casusluğun parçası mı oluyor? Anlaşılacağı üzere bu kişilerin casusluktan ceza alabilmesi için önce başka bir suçu işlemeleri ve üçüncü ülkenin menfaatlerine bilerek hizmet etmeleri gerekiyor.
Özetle...
Çağımızda devletlerarası mücadelelerin niteliği değişiyor ve değişen şartlara göre özgürlük-güvenlik dengesini gözeten düzenlemeler yapılması aciliyet arz ediyor!
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Hizmet siyaseti, Husumet siyaseti (22.04.2025)
- Siyasal ve toplumsal enfeksiyon riski! (19.04.2025)
- İsrail yayılmacılığı ve Erdoğan’ın dediği noktaya gelmek! (17.04.2025)
- CHP’nin dev aynası ve hesap hatası! (15.04.2025)
- Türkiye yeni dünyada hak ettiği yeri alıyor (13.04.2025)
- Kaotik küresel sistem ve Erdoğan’a duyulan ihtiyaç! (12.04.2025)
- CHP neden, demokrasiyi entübe ettirmenin eşiğinde geziyor... (10.04.2025)
- CHP odaklı ‘siyasal pandemi!’ (08.04.2025)
- CHP... Kurultaylar... İlk düğmeyi yanlış ilikleyenler! (05.04.2025)
- Boykot ve FETÖ yöntemleri (03.04.2025)