Ahir zamanda neler olacak?..
ABDÜLKADİR ŞEYTANI GÖRDÜ
Abdülkadir Geylani anlatıyor: Bir gün şeytanı gördüm. Saçı başı dağınıktı, ağlıyordu. "Ne oldu?" dedim. "Sana ağlıyorum, senden ümidi kestim" dedi. Ben dedim ki: "Çekil ve git. Yıkıl. Uğraşma benimle. Uzak dur benden. Ben senin hilene hurdana kanmam. Karnım tok." Bir gün yine şeytanı gördüm. Çirkin kokuyordu. "Ben iblisim. Sen bizi çok yoruyorsun. Seninle baş edemiyoruz, sana mağlup olduk. Beni gönderdiler. Halkım adına sana hizmet edeyim" dedi. "Allah'a sığınırım senden. Yıkıl ve git" dedim.
ADIM TAKVA
Ebu Bekir Kettani: Rüyamda çok güzel, nurani, benzeri olmayan birisini gördüm. Daha güzelini görmemiştim. Dedim ki: "Sen kimsin?" Dedi ki: "Ben takvayım." "Evin nerede senin?" dedim. "Hüzünlü kalplerde yaşarım" dedi. Uyandım, rüyaymış. Bundan sonra her güleceğim zaman aklıma bu rüya geldi. (Kuşeyri)
EY AHMED, EVİNE DÖN!
Ahmed b. Harb der ki: Camiye gittim. Oradayken muhteşem bir yağmur yağdı. Eyvah dedim. Acaba evdeki kitaplar ıslandı mı? Böyle düşündüm. Birden bir ses geldi: "Ey Ahmed, kalkıp evine git. Bedenin burada, gönlün evde. Gönülsüz gelenleri kabul etmiyoruz!" Tövbe ettim bu hâlden dolayı.
Yolcu namazı ne demektir?
90 kilometreden daha uzak bir mesafeye gidecek olan bir kişi, gideceği yerde 15 günden daha az kalmaya niyetlenirse yolcu sayılır. Ama 15 gün ve daha fazla kalmaya niyetlenirse artık yolcu olmaktan çıkar. (Şafii ve Malikilere göre bu süre 3 gündür. Yani 4 gün kalmaya niyetlenirse yolcu olmaktan çıkar.)
Yolculukta farz namazları kısaltmak, her ne kadar savaş ve korku şartına bağlanmışsa da (Nisa; 101), Hz. Peygamber'in umre ve hacda da farzları kısaltması bunun her yolculukta olabileceğine delil gösterilmiştir. Kişi yolculuk devam ettiği sürece 4 rekâtlık farzları 2'şer rekât olarak kılar. Sünnetleri ve diğer farzları olduğu gibi kılmaya devam eder.
Peygamber Efendimiz, bir insanın diğer bir insanla 3 günden fazla küs kalmasının uygun olmadığını belirtmiştir. Bunun tek istisnası, küs kalınan kişiyle konuşulması hâlinde ciddi maddi ve manevi kayıpların, zararların olması durumudur. Kişi karşıdaki insanın iffet, güvenilirlik gibi hallerinden emin değilse kendisinden uzak durabilir.
Elbette haramdır. Zira bu hareketimizle hukuku ve hak sahibini aldatmış oluruz.
Borsadaki hisse senetlerinizin zekâtını şöyle hesap edersiniz: Belli bir tarih belirlersiniz. Daha sonraki yıl (nisap miktarına eriştiği tarihten bir yıl sonra) hisse senetlerinizin piyasa değerini belirlersiniz. Ve o değerin kırkta birini, yani yüzde iki buçuğunu zekât olarak verirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Dindarlık zayıflıyor mu? (15.11.2024)
- Büyük yazar Victor Hugo’dan Hz. Muhammed şiiri (08.11.2024)
- Vefasız insanlar olduk (01.11.2024)
- Mısır’dan izlenimler (25.10.2024)
- Kendimizi sorgulayalım (18.10.2024)
- Hayırlı evlat yetiştirelim (11.10.2024)
- İslam’a sistematik saldırı yapılıyor (04.10.2024)
- Süte su katınca bozulduk (27.09.2024)
- Ahir zamanda neler olacak?.. (20.09.2024)
- Ebedi Önder’in doğduğu gün: Mevlit (13.09.2024)