Bilime yön veren Müslüman âlimler
Doktorlarımız, mühendislerimiz Batı'daki meslektaşlarından hiç de geri değildir. Her alanda ciddi hamlelere şahit oluyoruz. Türkiye merkezli kurum ve kuruluşlar yeni dünyanın inşasında önemli hizmetlere imza atıyorlar. Bugün tarih sahnesinde yer almış Müslüman bilim adamlarının bazı faaliyetlerine yer vermek istiyorum. Batı'daki ilmi hamlelerde adı zikredilmeyen İslam bilim adamlarının birçok keşifte öncülük ettikleri insaflı bilim adamları tarafından kabul edilmektedir.
SİNÜS-KOSİNÜSÜ İLK BATTANİ KULLANDI
SİBERNETİĞİN BABASI CEZERİ'DİR
DOKTORLARIN SULTANI: İBN SİNA
PAPAZ CÜBBESİNDEKİ AYETLER
EN BÜYÜK ECZACI: İBN BAYTAR
'BENİ ÖVMEYİN'
Behlül Dâna, içi hikmet dolu bir dervişti. Ve Behlül'ü öve öve bitiremediler. Behlül bundan rahatsız oldu. Şöyle dedi: "Beni övüp durmayın. Allah'a yemin ederim ki günahların kokusu olsaydı, siz benim, ben de sizin yanınızda oturamazdık. Günahlarımızın pis kokusu bizi birbirimizden uzağa iterdi."
TEKRAR HACCA GİTMEK
Adamın biri gelip Behlül Dâna'ya şöyle sordu: "Üstad, ben daha önce hac yaptım. Borcumu ödedim. Nafile hacca gideyim mi?" Behlül şöyle dedi: "Sen daha önce farz haccı yapmışsın. Nafile hacca gitmek istiyorsun. Peki, ne kadar para biriktirdin hac için?" Adam: "Yüz gümüş biriktirdim." Behlül şöyle dedi: "O yüz gümüşü muhtaçlara dağıt. Sen nafile hacca gideceğine bu iyiliği yap. Böylece on haccın sevabını alırsın." Adam öyle yaptı. Nafile haccın parasını dağıttı.
KOMŞUMUN DÜKKANINDAKİ İNTERNETİ, ONDAN ŞİFRESİNİ ALIP KULLANABİLİR MİYİM?
Size internet imkânı tanıyan şirketle anlaşmanızda kendi ev veya dükkânınız dışında diğer çevrenize de kullandırma izni almamışsanız bu caiz olmaz. Yani şartlar neyi gerektirirse ona uygun hareket etmeniz gerekir. Bu durumda komşunuzun şifresini alarak onun internet hesabından yayın alamazsınız. Ancak bir pastane, restoran veya benzeri ticarethanedeki internetten misafirler yararlanabilir. Zira misafirlere izin veren müessesenin bu ayrıntıyı biliyor olması gerekir. Bu hususlarda elden geldiğince kul hakkını hesap etmek lazımdır.
Evet caizdir. Ama önemli olan husus, her bir rekâtta en azından üç ayet okumaya gayret etmenizdir. Bu durumda mesela; Duha Suresi'ni ikiye bölüp her bir rekâtta bir yarısını okuyabilirsiniz.
Yüce Allah dilerse ölü kendini ziyaret edeni bilir ve duyar. Hz. Peygamberimiz, Bedir'de hayatını kaybeden müşriklere mezarlarının başında seslenmiştir. Uhud Mezarlığı'na gittiğinde amcası Hz. Hamza'ya selam vermiştir. Medine'deki Baki Mezarlığı'nda gömülenlere selam vermiş ve onları ziyaret etmiştir. Bütün bu uygulamalar, ölülerin mezarını ziyarete gelenleri bildiklerini gösteriyor. Bizim de mezarları ziyaret edip onlara dua etmemiz iyi olur.
Babanızın vefatıyla size kalan terekeden (para ve gayrimenkul vs.) hesap yapılıp önce borcu kapatılır. Babanız bunu vasiyet etmemişse bile onun bu maddi ve manevi yükünü ortadan kaldırmanız gerekir. Bu borç gerek kişilere ait olsun gerekse devlete veya zekâta dair borçlar olsun aynıdır. Zira keyfi olarak kapatılmamış bu tür haklardan kişiler Allah katında sorumludur. Kişi kul haklarından dolayı ahiret âleminde bir nevi bekletilir. Hatta bu hâl cennete girişine bile engel olabilir. Bundan dolayı elimizden geldiği kadar kul hakkından uzak duralım. Vefat etmiş büyüklerimizin borçlarını da kapatmaya gayret edelim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Büyük Rus yazar Tolstoy’un İslam ve Peygamber hayranlığı (22.11.2024)
- Dindarlık zayıflıyor mu? (15.11.2024)
- Büyük yazar Victor Hugo’dan Hz. Muhammed şiiri (08.11.2024)
- Vefasız insanlar olduk (01.11.2024)
- Mısır’dan izlenimler (25.10.2024)
- Kendimizi sorgulayalım (18.10.2024)
- Hayırlı evlat yetiştirelim (11.10.2024)
- İslam’a sistematik saldırı yapılıyor (04.10.2024)
- Süte su katınca bozulduk (27.09.2024)
- Ahir zamanda neler olacak?.. (20.09.2024)