Olayları politik cephesinden değil de mantık süzgecinden geçirerek anlamaya çalışan solcu bir arkadaşımsoruyor:
"Yönetime dair eleştirilere cevapolarak sık sık yabancı devletlerin Türkiye'de ve bölgede çektiği operasyonlardan bahsediliyor. Bu ecnebilerin başka işi gücü yok da hep bizimle mi uğraşıyorlar? İşleri güçleriyolunda, niyeböyle bir motivasyonlahareket etsinler ki?"
Öncelikle şunu söyleyeyim. Söz konusu çatışmanın ana nedeni, Erdoğan'ın 15 yıl boyunca, eski yönetimlerin uyumlu bir politika izlediği emperyalist devletlere kafa tutması...
Türkiye'nin çıkarlarını gözetmesi... Büyük devletlerin, "yolunda" denilen işlerini bozması, kazanç tekerlerine çomak sokması. Yaşı 2000'lerin başını hatırlamaya müsait olanlarımız onaylayacaktır... Örneğin eskiden Türkiye'deki yabancı askerlerin görev süresinin uzatılmasına dair Meclis'teki oylamaların sonucunu merak eden bile olmazdı.
ABD'nin, Almanya'nın istediği nasıl olsa "şak" diye olurdu.
1 Mart 2003'te reddedilen "ABD tezkeresinden" beri artık herkes her türlü sürprizibekliyor Türkiye'den!
***
ABD'nin en kıdemli diplomatları arasında sayılan ve bir dönem ülkesinin Ankara büyükelçiliğini de yapan James Jeffrey bu durumu şu sözlerle itiraf ediyordu:
"Suudlar, Mısırlılar -lisanımı maruz görün- her koşuldabize yaltaklanıyor. F-16'ları, müttefiklik ilişkilerini falan düşünerek bizimle aynı değerleri paylaşıyormuş gibi yapıyorlar. Erdoğan ise bizimle çatışıyor,çelişkilerimizi yüzümüzevuruyor, dostumuzolmaya çalışmıyor.
Ondan daha otoriter liderler ise dostumuzmuş gibi poz yapmakta beis görmüyor. Çok yakın zamana kadar Putinbile böyle davranıyordu. Erdoğan Washington'dabu yüzden sevilmiyor. Biliyorum hiç adil bir durumdeğil." (Hürriyet/ CansuÇamlıbel'in röportajı)
***
Ama ABD'nin ya da Avrupa'nın bugüne değin emperyalistliğindensual etmeyensolun kafasını karıştıran sadece Erdoğan'ın politikalarına karşı önyargıları değil. Marx'tanberi kesintisiz olarakdünya dengesini"antiemperyalist" perspektiftenyorumlayanların biranda şüpheciliğe düşmesininbir nedeni daha var. O da yenidurumun sorunlu tarifi.
ABD'nin ya da Avrupa'nın Türkiye'ye yönelik operasyonlarınıhep moral değerlerebağlama kolaycılığı örneğin.
Kuşkusuz sözünü ettiğimiz devletlerde oryantalist yaklaşımlar egemen. Ne var ki Türkiye'ye "düşmanlıklarının" yegâne nedeni Müslüman ya da doğulu olması değil. Yani tembel dizi senaristlerininve sıkıcı köşeyazarlarının köşelerinde tekrarettiği gibi, mistik ayinlerdealınmış romantik kararlardanbahsetmiyoruz.
Adamların Türkiye'ye yönelik operasyonları, bir materyalistin anlamakta zorlanmayacağı ekonomi-politik nedenlere dayanıyor.
***
Sözünü ettiğimiz durumun bilincinde olup, meşru iktidar mücadelesini bu ülke sınırları içinde tutan solcular, partiler de var elbette.
Keşke... Ama olmaz...
Bağımsızlığı öncüleyen bu solcu tavır da, ABD'deki CIAve FBI destekli düzmeceduruşmalara buralardansahte belge taşıyan CHP'livekillere ders olmaz.
Zira New York'taki davalarlaeşzamanlı olarakMeclis kürsüsünden neidüğü belirsiz belgeler sallayanbu beyler sadece görevleriniyapıyorlar.
Ama biliyorsunuz, tamamına yakını yurtsever reflekslere sahip olan seçmen dersiniiçeriden değil de dışarıdan alanları sandıkta asla geçirmez.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.