DEM cephesinde mayıs seçimleri sonrası derin bir sancı yaşandı ama henüz o sancının ne adı konuldu ne de açıkça dile getirildi. Ortada şiddete karşı sivil siyaset arayışı mı var yoksa yeni bir siyasi oyun mu kuruluyor belli değil.
Konuşan herkes de karnından konuşuyor. Yüksek sesle "Birilerinekazandırmak ve kaybettirmekzorunda değiliz" denilse de arkası gelmiyor.
Sonunda bu kervana SelahattinDemirtaş ve eşi Başak Demirtaşda katıldı. Bir anda ortalık karıştı.Başak Demirtaş'ın sürpriz İstanbuladaylık açıklaması en başta İBBBaşkanı Ekrem İmamoğlu ve medyasınınuykusunu kaçırdı. Onlarınuykusuz kalmaları, telaşları bir yana,esas beklenen bu ikilinin siyaseten nesöyledikleri ve adaylık iradesinin arkasındadurup duramayacaklarıydı.
Hiçbiri olmadı. Çünkü devreye DEM siyasi geleneğinde yaşanan sancının asıl müsebbibi Kandil girdi. Kandil Baronu Mustafa Karasu, hedefine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İBB Başkan adayı MuratKurum'u koyarak İstanbul seçimlerinde DEM'in kiminle ittifak yapması gerektiğinin talimatını verdi: "Ortaklaştırarak, ittifaklarıgüçlendirerek, var olan ittifaklarısahiplenerek, var olan ittifaklaradeğer vererek bu mücadeleyiyürütmek gerekiyor."
İşaret gelmiş ve sanki iş bitmişti. Bu işaretle DEM ve Demirtaş ikilisi geri adım atarken CHP ve İmamoğlu da yeniden umutlanıyordu.
CHP'lilere göre de DEM, CHP'den İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin ve Adana'da bazı ilçeleri ve bu büyükşehirlerde tıpkı İyi Parti'nin daha önceki seçimde yaptığı gibi grup kuracak kadar belediye meclis üyesi istiyordu.
Ancak DEM Parti'nin İstanbul'da Meral Danış Beştaş'ı aday göstermesi bu hesabı bozuyordu. Acaba bu hamleyle Demirtaşların önü mü kesildi? Bu sorunun cevabı daha çok merak edilecek gibi...
Bu noktada asıl merak edilen, son dönemde farklı bir siyasi yol izleyecek izlenimi veren SelahattinDemirtaş'ın son açıklamalarıyla ne yapmak istemesi... Belki de cevap buradadır.
Doğrusu Demirtaş'ın son çıkışına şüpheyle bakmama rağmen şu ayrıntı dikkat çekici. Demirtaş son açıklamasında çabasının anlaşılmamasından yakınıyor ve "üçüncü yol" siyaseti izlenmesini istiyor: "DEM Parti ile AKP arasındabir görüşme trafiği var mı bilmiyorum.Ama eğer yoksa bu,iki parti için de büyük bir eksikliktir.Tüm partiler ülkenin, toplumunsorunlarının çözümü içingörüşebilmelidir, konuşabilmelidir.Bu son derece meşrudur,hatta geldiğimiz süreç itibarıylabir görev, bir sorumluluktur. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesibu yönleriyle, DEM Partidışındaki siyasi aktörlerce doğrudeğerlendirilmemiştir. Bu nedenle,başka kıymetli arkadaşlarımızlaseçim yarışına girileceğianlaşılmaktadır. Oysa biz busiyasi hamleyi seçimden çok toplumsalbarış için önemsiyoruz."
Açık konuşmasa da satır arası; "Diyalog ve müzakere için hiçbirzaman geç kalınmış değildir" diyerek yeni bir sürecin başlamasını istiyordu. Oysa onca yıkımdan, süreçleri tahripten sonra bu meseleye böyle yaklaşılmayacağı çok açık. Ama hatırlarsanız aynı şeyi Leyla Zana da seslendirmişti. Bu isimlere önceki gün Ahmet Türk de farklı bir biçimde katıldı. Türk, genel seçimde CHP'ye büyük destek verdiklerini belirterek şöyle diyordu: "Buna rağmenKılıçdaroğlu'nun Kürt sorununuçözeceğine inancımız yoktu.Bugün de yok."
Gerçi Türk çok eleştirilince çark etti ama söyledikleri diğerlerine paraleldi.
Bütün bunlar da DEM içinde ve çevresinde başta da söylediğimiz esas sancıya, yani şiddetin devreden çıkmasına yönelik bir arayış olduğunu gösteriyor. Ancak ortada bunu açıkça seslendirecek güçlü bir siyasi aktör yok.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.