Üzerlerinde "Sıfır Atık Zirvesi"yazan genç kız ve erkek öğrencilerinağırlıkta olduğu Haliç KongreMerkezi'nde, 3. Sıfır Atık Zirvesi ve ÖdülTöreni var... Projenin hamiliğini yapanEmine Erdoğan'ı ve Çevre, Şehircilik veİklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'ubekliyoruz.
Salonlar, fuayeler ve Haliç'in kıyısı cıvıl cıvıl insan kaynıyor. Girişte geri dönüşümden yapılan resim sergisi ve bakanlığın üretip belediyelere verdiği yeni "Çekçek"ler ve farklı çevre etkinlikleri yer alıyor
Çok değil 5 yıl önce Emine Erdoğan'ın öncülüğünde başlayan "Sıfır Atık Projesi" artık bir dünya markası. Bir süre önce, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında sunduğu "sıfır atık" kararı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi. BM Genel Kurulu'nda Türkiye'nin ana, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu karar oydaşmayla alındı. Ama daha önemlisi, BM Genel Kurulu'nun 30 Mart'ı Uluslararası SıfırAtık Günü ilan etmesi.
Türkiye adına muhteşem bir sonuç... Bu Türkiye'nin "alarm zilleri" çalmaya başlayan iklim değişikliği ve çevre konusundaki hassasiyetini ve öncülüğünü gösteriyor. Emine Erdoğan, gelinen noktayı şöyle değerlendirdi: "Bundan 5 yıl önce bir hayalle yolaçıktık, 2017'de Külliye'de başlattığımızproje gönülden gönüle büyüdü.Sıfır atık, insanlığın geleceği adınabaşlatılmış bir sorumluluk hareketidir.Atıkların bir enerji kaynağı olduğubilinciyle doğayla uyum içinde sürdürülebiliryaşam felsefesinin ürünüdür.Modern insanın unuttuğu tabiatile arasındaki gönül bağına pekiştirmeyoluyla atılmış adımdır."
BM'de atılan adımlara özel vurgu yapan Erdoğan, sözlerini dünyaya yeni bir çağrıyla bitirdi: "BM bünyesinde bir sıfır atık danışmakurulu kurulması için de çalışmalarabaşladık. Sıfır atık tecrübelerimizidileyen her ülkeyle paylaşmaya, küreselharekete dönüştürmek için ne gerekiyorsaortaya koymaya Türkiye olarakhazırız."
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise projenin geldiği noktayı şöyle anlatıyor: "Bugün çok heyecanlıyız.Gerçekten ufak hedeflerle başlatılanama bugün çığ gibi büyüyen bir projemizvar. Emine Erdoğan'ın himayelerinde2017 yılında başlattığımız SıfırAtık Projesi, ülke ekonomisine 5 yıllıksüreçte 62.2 milyar TL katkı sağladı.Ayrıca bu çalışmalarla 2017 yılındayüzde 13 olan geri kazanım oranıyüzde 27.2'ye çıkarıldı. Hedef 2023yılında bu oranı önce yüzde 35'e, 2035yılında ise 60'a çıkarmak."
Düşünün, daha 5 yaşında olan bu çocuk, ekonomiye böyle katkı sunuyor ve dünya gündemine giriyorsa, büyük ihtimalle orta vadede "Türkiye Yüzyılı"nı daha yaşanabilir kılacak öncü bir projeye dönüşecek
Bu duyguyla Haliç Kongre Merkezi'ni gezerken gözüm, her çevre felaketini sosyalfelakete çeviren çığırtkan çevrecileri arıyor. Ne o her konuda feveran eden çevre dernekleri var, ne yeri göğü inleten "hassas"sanatçılar, ne de bu çevreyi siyasete araç yapan siyaset simsarları.
Onlar değil, dünya markası "Sıfır AtıkProjesi"ne bu toprakların sahici, samimi vedoğa âşığı gençleri, kadınları sahip çıkıyor.
Ama ne yazık ki, medeniyetler beşiği bu topraklarda, dünyanın en anlamlı çevrehareketine imza atanlar varken, bu ülkenin ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu başarıya imza atanlardan değil, gidip Amerikalı Jeremy Rifkin'den medet umuyor.
Boşuna bu topraklara yabancı kalmıyor...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.