Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi somut olarak Ukrayna'nın canını yakıyor ama aynı zamanda dünyayı da sarsmaya, altüst etmeye devam ediyor.
Bu yüzden de Rusya'nın Ukrayna işgali, Gürcistan, Suriye veya Libya'daki nüfuz alanları oluşturma çabasından çok daha sarsıcı ve beklenmeyen sonuçlara yol açacak gibi.
Sadece petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki akıl almaz artış bile bunu göstermeye yetiyor. Böylesine küresel çapta etkisi olacak bir müdahaleyle karşı karşıyayız.
Bu müdahaleden en çok da savaşan iki ülkeyle ilişkisi olan Türkiye etkileniyor ve daha da etkilenecek. İşin ekonomik ve küresel boyutu bir yana, şimdiden siyaset bile etkilendi ve yeni bir kamplaşmanın önünü açtı: NATO'cular ve Rusçular...
Bunda kuşkusuz, CHP ve İP Genel Başkanlarının son açıklamalarının etkisi büyük.
CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu, birilerine mesaj verme derdinemi düştü bilemem ama Türkiye'nin iki ülkeyede eşit mesafede duran tavrına karşı NATOvurgusu yapması manidardı: "Biz NATO'nun bir parçası olarakNATO'nun öngördüğü şekilde çalışmakzorundayız."
İşin doğrusu Kılıçdaroğlu'nun bu tavrı şaşırtmıyor. Çünkü Türkiye'de ne zaman küresel veya bölgesel bir kriz yaşansa, Kılıçdaroğlu hep iktidara karşı bir pozisyon alıyor. Mesela, ABD ile bir problem mi yaşanıyor? Hemen "İncirlik'i kapatın da görelim" diye devreye giriyor.
Artık bu konuda yalnız da değil. "28Şubat İttifakı" ortaklarından İP GenelBaşkanı Meral Akşener de var ve o çokdaha ters şeyler söylüyor: "Türkiye S-400'lerden acilen kurtulmalı,Akkuyu Nükleer Santrali'ni derhalmillileştirmeli, bölgesel istikrara riskoluşturabilecek Kanal İstanbul projesinidurdurmalıdır."
Bu tablo, Türkiye'deki muhalefetin siyaset üretemediğini gösteriyor. Ve ne yazık ki dünya "Nereye gidiyoruz?" sorusuna cevap ararken bizdeki muhalefet elitleri birbirlerini NATO'cu veya Rusçu olmakla suçluyorlar. Tıpkı geçmişteki gibi... Geçmişte siyaset Sovyetçi, Amerikancı, Çinci, hatta Enver Hocacı diye bin parçaya bölünmüş, sonra da 12 Eylül darbesiyle hüsrana uğramıştı.
Oysa elimizde bu topraklardan yükselen küresel bir tez var: "Dünya 5'ten büyüktür..." Başkan Erdoğan'ın yıllardır BM Genel Kurulu dahil dünyanın dört bir yanında seslendirdiği bu tez, nihayet derin acılara yol açan Ukrayna krizi nedeniyle insanlığın gündemine oturdu.
İster ulusal ister küresel mecralara bakın, dünyanın yaşadığı kaosa kafa yoran her aydının gündeminde 5 daimi üyenin kilitlediği ve İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan Birleşmiş Milletler meselesi var. Şimdi herkes BM'deki bu statükonun değişmesini istiyor. Bunlardan biri de eski CHP'li Bakan Kemal Derviş: "Ukrayna'daki savaş, BM GüvenlikKonseyi'nin 5 kalıcı üyesinin sahipolduğu veto hakkının barışın önünenasıl set çektiğini bir kez daha gösterdi."
Bir diğeri de araştırmacı Galip Dalay: "Kıta içi bir savaştan küresel sistemdeğişimine uzanan bir gerilim süreciyaşanıyor. Putin'in açtığı Pandora'nınkutusu nelere gebe şimdiden öngörmekzor. Ama kesin olan uluslararası sistemin24 Şubat öncesine dönmeyeceği."
Aydınlar adını anmasa da BaşkanErdoğan bu gerçeği yıllardır söylüyor vearkasında duruyor. Bu dünyanın da kaderinideğiştirecek yeni bir siyasi çizgi. Artık "Dünya5'ten büyük" ve "Adil bir dünya mümkün"diyen bir Türkiye çizgisi var.
Acaba muhalefet bu çizgiyi görmüyor mu yoksa görmek mi istemiyor?
NATO'cu veya Rusyacı olmaktan daha iyi değil mi?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.