Korona salgınına karşı başarıyla mücadele edilmesi, dünyanın gelişmiş veya geri kalmış 60'a yakın ülkesine tıbbi yardımda bulunması, Suriye'den Libya'ya uzanan hatta güven veren siyaset izlenmesi, "yenidünyanormalinde" Türkiye'nin "yıldızınınparlayacağını" gösteriyor.
Bu da bazı küresel mahfilleri rahatsız ediyor. Tam da bu yüzden Londra'daki kur operasyonu ve CHP'nin başlattığı, solun da katıldığı "darbe" tartışmaları, birbirini besleyen süreçler ve tesadüf değil.
Şimdi buna İYİ Parti-HDP tartışmaları da eklendi. Eklendi çünkü bu tartışma da korona sonrası siyasetle ilgili... İYİ Parti Genel Başkanı MeralAkşener, ilk kez bu kadar net konuştu: "(İYİ Parti, HDP'yi) PKK, terör örgütününyanına konumlandırıyor."
Akşener'e cevap HDP'li Sırrı SüreyyaÖnder'den geldi: "Dün bize aracı gönderen, 'Şurada kiminle çalışalım? Nasıl çalışalım? Şunu nasıl yapalım?' diye fikrimizi merak eden birsiyasal parti, bugün bize koordinat biçemez. İYİ Parti'yi kastediyorum.
Nihayet 3 yıl sonra "HDP ile ittifakyok, iktidar ötekileştiriyor" denilereksaklanan siyaset mühendisliği açığa çıkmıştı. Bu yüzden herkes şu sorunun cevabını merak ediyor; Ne oldu da, İYİ Parti Genel BaşkanıMeral Akşener, düne kadar kaçamakcevap verdiği HDP-PKK ilişkisini şimdibu kadar net ve açık söyleme gereğiduydu?
Bu Akşener'in HDP-PKK ilişkisini bilmediğinden değil. Onu çok iyi biliyor ve bugüne kadar da iyi sakladı. Hatta seçim sonrası tam da bu nedenle partisinden istifa edenlere rağmen bu kadar net konuşmadı. O günlerde danışmanlarından Tuğgeneral Ali Aydın istifa ediyor ve Akşener'in milleti yaraladığını söylüyordu: "Sayın Meral Akşener'in yaptığıbasın açıklamasında, 'Ellerinde şehit kanıbulunan HDP'yi Kürt siyasi hareketinin temsilcisi'olarak nitelendirmesi hem yüceTürk milletini hem de yüce Türk devletinegönülden bağlı Kürt kardeşlerimiziderinden yaralamıştır."
Bu ağır suçlamaya rağmen Akşeneryine bugünkü gibi açık konuşmadı. Çünküönünde bir yıl sonra yapılacak yerel seçimvardı ve CHP üzerinden HDP oyları alınmadano seçimler kazanılamazdı. Bu yüzdenDemirtaş'a güzellemeler sürdü, siyasi partileraçısından "şiddetle ilişki" kırmızı çizgiolmasına rağmen HDP-PKK ilişkisi üzerinegidilmedi.
Şimdi baştaki soruya tekrar dönelim, İYİ Parti neden dönüş yaptı?
Önümüzdeki süreçte, CHP'nin bile yeni küresel normali doğru okuyamadığı, agresif muhalefet yaptığı, umut veren siyaset üretemediği ABD'deki küresel mahfillerde bile konuşuluyor. Bu yüzden onlara muhalefeti çeşitlendirin önerisi yapılıyor.. Siyasi rotası olmayan "toplama parti" İP'in durumu daha da vahim. Sadece İYİ Parti değil, alternatif olarak hazırlanan Babacan veya Davutoğlu'nun partileri de istenilen performansı gösteremedi.
Oysa aynı dönemde algı operasyonlarına, ekonomik kuşatmalara rağmen AK Parti ve MHP hattı gücünü koruduğu gibi toplumsal desteğini de artırdı.
İşte bu gerçek, İYİ Parti'yi harekete geçirdi. İP, HDP-PKK çizgisiyle arasına mesafe koyarak toplumsal desteğin AK Parti-MHP hattına kaymasını engellemek istiyor. "MemleketMasası" önerisi de bu çıkışın bir parçası.
Tabi İYİ Parti'nin bunu tek başına başaramayacağı bilindiği için de AK Parti-MHP hattına karşı aralarında Babacan-Davutoğluve SP'nin de olacağı "Ilımlı, milliyetçi -muhafazakar bir ittifak" oluşturulacak. Bir anlamda "üçüncü ittifak"ın altyapısı oluşturuluyor.
Yani gerçekte, HDP-PKK ilişkisi dert edilmiş değil, dert edilen "milli ve yerli" hassasiyetin AK Parti'de buluşması.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.