Son yıllarda Türkiye'nin bütün şehirlerinde bir şeyler oluyor. Tarihi eserler restore ediliyor, butik oteller yapılıyor, tarımda yeni yöntemler deneniyor, sanat ve kültür festivalleri düzenleniyor ve her şehir kendi özelliğini öne çıkartıp fark yaratacak işlere imza atıyor.
Şehirlerin öne çıktığı, yerelle evrenselibuluşturan yeni bir dalga bu... Bunun bir örneğini de gastronomi alanında yani yemek biliminde görüyoruz. Birçok şehrimiz bu konuda iddialı ve önemli şeyler yapıyor. Bu şehirlerden biri de Adana. Aslında Adana başta kebabı olmak üzere birçok ürünle zaten biliniyor. Ancak marka olması bambaşka bir şey...
O işi de Adana Valisi MahmutDemirtaş yaptı. Üç yıl önce Adana'ya gelenVali Demirtaş, ilk lezzet festivaliyle yola çıktığındakimse inanmamıştı. Ama bugün3.üncüsü yapılıyor ve inanılmaz bir ilgi var. Ayrıca sadece ulusal değil uluslararası bir festival oldu.
İtalya, Malta, Lübnan, KKTC, İspanya, Fransa, Tunus, Fas, Bosna Hersek, Arnavutluk, Yunanistan, Malezya, Güney Kore gibi ülkeler de katılıyor.
Daha ilginci, bu ülkelerin dünya çapındaki ustaları ve yemek şefleri Adana Lezzet Festivali'ne katılarak bilgilerini, deneyimlerini paylaşıyor.
Peki bu çaba Adana için ne anlama geliyor?
Sorunun cevabını festivali Adana'ya kazandıran Vali Demirtaş veriyor: "Adana Lezzet Festivali, UNESCOYaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomialanında dahil olmak için başvurusunutamamlayan bir lezzet kenti olarakmarkalaştırma hedefine yönelik atılmışbüyük bir adım niteliğindedir. Buyıl daha da büyüyerek uluslararası birboyut kazandı. Çıkış noktasını 'BüyükAkdeniz Şöleni' olarak belirlediğimizAdana Lezzet Festivali, Adana'nınmutfak zenginliğini en doğru mesajlarlatanıtmak ve Akdeniz ülkeleri arasındaortak mutfak kültürü üzerindenbir dostluk köprüsü kurmak amacıylahayata geçirildi."
Vali Demirtaş'a göre yemek ülkeler arasındakurulacak köprünün ana omurgasınıoluşturuyor. Yapılan araştırmalar da turistlerinbir ülkeyi seçmelerinde damak tadının,yani yemeğin önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Bu nedenle yerel lezzetlerin markalaşması önemli... Adana bu konuda da bir hayli iddialı. İlk olarak Adana kebap tescil edilerek patent hakkı alınmış. Şimdi sırada 32 ürün var. Ama ilk 3'ü, Adana karpuzu, şalgamı, karaisalı biberi çıkmak üzere.
Festivalde rekorlar kitabına girecek bir de rekor kırıldı. Hangi alanda olduğunu tahmin etmek zor değil, tabi ki kebapta... Şişe dizilmiş tam 233 metrelik Adana kebabı sadece Türk televizyonlarının değil dünya televizyonlarının da ilgisini çekti.
Festivale katılanlar arasında, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı JülideSarıeroğlu, Cumhurbaşkanlığı Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. NecdetÜnüvar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç önde gelen isimlerdi.
Sanayi Odası Başkanı Kıvanç'la bir süre sohbet edince gazeteci dostum VahapMunyar'la birlikte soluğu yapımını Kıvanç ailesinin üstlendiği Adana'nın ilk İmam Hatip Okulu inşaatında aldık. Okulun tam adı; Adana Kıvanç Anadolu İmam HatipLisesi, Fen ve Sosyal Bilimler ProjeOkulu... Fizik ve kimya laboratuvarlarındanhavalandırma sistemine, resim ve müzik atölyelerindenspor salonlarına gerçekten örnek birokul. Sadece fiziki yapı değil, okulun müfredatıda birikmiş önyargıları değiştirecek cinsten.
Küçük bir adım bir şehrin hayatını renklendirir mi derseniz, Adana Lezzet Festivali'ne bakmak yeterli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.