Sadece Türkiye ve yakın çevresi değil, dünyanın tamamı zor günlerden geçiyor.
Ama Türkiye'de öyle bir kesim var ki, ne bu gerçeği görüyor, ne de bırakın dış politikayı, iç siyaseti, insani ve sanatla ilgili bir konuda bile makul bir noktaya gelmiyor. En ötekileştirici olanını en son Adana film festivalinde yaşadık. O olaydan geriye ne kaldı, toplum ne kazandı?
Hiçbir şey...
Şimdi aynı yaklaşım, önümüzdeki hafta sonu başlayacak olan Antalya Uluslararası Film Festivali üzerinden gösteriliyor. Adeta sevinç duyar gibi şöyle şeyler yazılıyor; "Başaramayacaklar, seyircibile bulamayacaklar." İnatlaşmanın bu kadarına pes doğrusu...
Olan ne? Bu ülkenin en önemli turizm kenti Antalya'da yapılacak film festivalindeki "ulusalfilm" yarışmasının kaldırılıp, uluslararası bir boyut kazandırılması. Değişimi birkaç ay önce Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, şöyle açıklamıştı: "Daha önce Ulusal ve Uluslararasıdallarda yapılan yarışmaları bu yıl birleştirdik. Ulusal bölüm kalktı. SadeceUluslararası alanda yarışma yapılacak. Antalya'yı küresel sinema endüstrisininmerkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz."
Aslında geç kalınmış ve daha önce atılmasıgereken bir adım bu... Dünyanınbütün önemli sinema festivallerine bakın.
Cannes'dan, Venedik'e Bosna'dan Berlin'e hepsinde aynı uluslararası kriter geçerli. Yüzde 30 ulusal, yüzde 70 uluslararası film yarışmaya katılıyor. Yılda 10 milyonu aşkın turist ağırlayan Antalya, bu adımı atarak sadece turizmde değil, sinema ve sanatta da bir dünya şehri olmak istiyor. Cannes ve Berlin gibi...
İşte buna itiraz ediliyor. İtiraz da "Türksinemasına destek kesilecek" gibi hiç gerçekçiolmayan bir gerekçeye dayanıyor.
Ama asıl dertleri, yukarıda söylediğim sonucu, iktidara muhalefet edecek bir bahaneye dönüştürmek.
İşin arka planında da her olayı büyütüp bir muhalefet odağına dönüştürmek isteyen "Gezi tayfası" var. Olayın açıklanmasından sonra akla hayale gelmeyen şeyler yapıldı.
Antalya Film Festivali'nin internet sayfası bile birebir kopyalanarak "sahtekarlık" denecek bir noktaya taşındı. Bu da mizah diye bir yaratıcılık örneği olarak sunuldu.
Dahası, işi sırf Antalya Uluslararası Film Festivali ilgi görmesin diye, dünyanın ünlü sanatçılarının Antalya'ya gelmesini engellemeye kadar vardırdılar. Lobi yaptılar. Arkasından da Antalya'yı itibarsızlaştırmak için aynı günlerde İstanbul'da ve aynı adla "Antalya FilmFestivali" düzenleyeceklerin açıkladılar.
Bir şehre bundan daha fazla kötülük nasıl yapılabilir? Bu düşmanlığı anlamakta gerçekten zorlanıyorum. Türkiye'de İstanbul, Ankara, Adana ve Malatya gibi ulusal filmlerin yarışacağı çok sayıda festival var ve onlara destek verilebilir. Antalya'yı itibarsızlaştırmak için bu kadar çaba harcanması akıl alır gibi değil.
Peki, niye yapılıyor?
Bu işe destek veren sanatçılar tezgahın farkında mı bilmiyorum ama arka planında CHP'lilerin de olduğu klasik bir muhalefet aklı var. O muhalefet aklına göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni ve doğal olarak iktidarı bu tartışma üzerinden yıpratırsak, 2019 seçimleri garanti olur. Tipik Gezi aklı bu...
Bunlar Antalya'nın uluslararası kimliğine, itibarına zarar verdiklerinin farkında değil.
Oysa halk farkında ve bunu görüyor. Bu yüzden de bu kötücül akıllara inat Antalya'ya ve uluslararası festivaline sahip çıkmalı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.