'Kovid-19' küresel virüs salgınının ilk şoku atlatıldıktan ve küresel talep kendine gelmeye başladıktan sonra, küresel virüs salgınının artçı şoklarıyla iniş-çıkışlar gösteren küresel tedarik zinciri sorunları onlarcayıldır adeta hareketsizlik göstermişolan küresel enflasyonda hızla ivmelenen bir hareketlenmeyi tetikledi. Çin ve Asya'nın salgınla baş edebilmek adına karantina ve kısıtlama tedbirlerini uzatmasıyla derinlik kazanan arz şokları, virüs salgının ilk 1,5 yılında harcanamaması nedeniyle biriken gelirlerin sebep olduğu talep artıcı baskıyla birlikte küresel enflasyonu daha da hareketlendirdi. Bu süreç, nesiller arası tasarruf ve harcama kalıpları, alışkanlıklarına dair değişimle küresel enflasyondaki dalgalanma aralığını alışmamış düzeylere yükseltmiş durumda.
Son 10 yılda, bilhassa gelişmekte olan ekonomilerde yaşam standartlarındaki değişime ve tasarruf-tüketim alışkanlıklarındakiyeniden yapılanmaya bağlı olarak, fiyat istikrarını tutturmaya dair zorlukların arttığına şahit oluyoruz. Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ekonomilere doğru, psikolojik ve sosyolojikboyutları ile, alışkanlık gösterilen belirli standartlara dair harcamaların baskıladığı bir enflasyonist tablonun derinlik kazandığı gözleniyor. Dünyanın her yerinde insanlar enflasyon ve hayat pahalılığından şikayetçi olsalar da, 1970'lerin, 80'lerin, hatta kısmen 90'ların dünyasında olduğu gibi, tasarrufa yönelerek ve'ayağını yorganına göre uzatarak'reel sektöre 'fiyat belirleme alışkanlıklarınıgözden geçirmesi' hususundagüçlü bir mesaj verebilecekleri birtutum sergilemiyorlar. Bu nedenle, 'beklenen enflasyon','beklenen döviz kuru seviyesi' bozulmagöstermiş olan reel sektör dünyanın heryerinde mal ve hizmet fiyatlarını belirlemedeafaki davranışlar gösterse de, bilhassa Yve Z kuşağının kendine özgü yaşam tarzı,yaşam kültürü önceki nesiller gibi piyasayıkendine getirecek bir tutuma dönüşmüyor.Küresel enflasyonun aynı zamandagelir dağılımı bozukluğunu derinleştiricietkisi, milli gelirden aldığı pay hızla genişleyenazınlık bir kesimin harcamalarını dakatlamasıyla, piyasa mekanizmalarındadaha fazla kargaşaya, afaki fiyatlandırmaalışkanlıklarında daha da bozulmaya sebepolmakta. Dünyanın önde gelen uluslararasıekonomi kuruluşlarının son dönemdekiçalışmaları, 1970 ile 2020 arası 50 yıllıkdönemde, küresel enflasyondaki dalgalanmadaartık 'arz şokları'dan çok 'talepşokları'nın etkisinin daha güçlü olduğunaişaret ediyor.
Son dönem çalışmalar, bir diğer ilginç detay olarak, küresel enflasyonun toplumlar üzerindeki etkisi açısından, enerjifiyatlarındaki dalgalanmalarının, diğer girdi türleri ile kıyaslandığında, en güçlü etkiye sahip olduğunu da teyit etmekte. Bu nedenle, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sebep olduğu küresel enerji arz güvenliğine yönelik ana ve artçı şoklar, yükselen enerji fiyatları ile birlikte, küresel enflasyon köpüğünü en gelişmiş ekonomilerde bile son 30-40 yılın en yüksek düzeylerine taşıdı. Bu nedenle, 1970'lerin, 80'lerin dünyasındaki tasarruf alışkanlıklarına dönmeden, küresel enflasyonun değişen anatomisi ile baş etmek kolay gözükmüyor. Küresel talep şoklarını dizginlemenin en etkili yolu tüketim alışkanlıklarında tasarrufa odaklıalışkanlıkları yeniden motive etmektengeçmekte.
Nitekim, Avrupa genelinde enerji tüketimine yönelik iki yıllık tasarruf odaklı çaba, küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyon üzerindeki itici etkisinin kontrol altına alınabilmesini sağladı. Gelişmekte olan ekonomilerde tasarrufların özendirilmesi ise, halen gelişmiş ekonomilere göre karmaşık bir başlık olmayı sürdürüyor. Gelişmekte olan ekonomilerde maliyetlerin ve maliyet enflasyonununyönetimi, halen gelişmiş ekonomilere göre daha karmaşık ve öncelikli bir konu. Merkez bankaları da küresel enflasyonun değişen anatomisini ve para politikasının etkinliğini araştırmayı sürdürmekteler.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.