2024: Problemle Savaşmayın, Karar Verin
İki yazar, 'stratejik öngörü'nün 'geleceği doğru tahmin etmek' olarak algılanmasının yanlış olacağının bilhassa altını çiziyorlar. Çünkü, esas olan bir şirketin, bir kurumun, bir ülkenin gelecekteki değişiklikleri bugünden fark ederek, gelecekteki olası değişikleri iyi analiz etmesi, anlamlarını özümsemesi ve buna göre şirketin, kurumun, ülkeni alternatif gelecek senaryolarına önceden hazırlanarak, o gün geldiğinde 'hızlı ve etkili' bir şekilde karar vermesi. Bu nedenle, makaleye attıkları başlık da son derece isabetli: 'Gelecekle savaşmayın, karar verin!'. 21. Yüzyıl'ın bu döneminde, birbirileriyle yoğun rekabet içinde olan 40 ekonomide, her ülkenin ilgili kurumlarının oluşturdukları 'stratejik akıl' ve 'stratejik öngörü'ye dayalı, bir 'stratejik planlama' çalışma ağının oluşturulması artık önceliklendirilmiş durumda.
Nedeni çok açık, 'Belirsizlik Çağı'ndayız (Age of Uncertainty). Yani, uluslararası ekonomi-politik sistemin en iddialı aktörleri için dahi bu kadar çok sayıda belirsizliği ortadan kaldırmak mümkün değil. Bu nedenle, yeni yaklaşımda, kararlı olmak, sorunlarla karşı karşıya kalındığında devreye alınacak çözümleri oluşturmak ve çözümler için hangi kararların gerekli olduğunu önceden hazırlamak artık çok daha önemli. Söz konusu stratejik planlama çalışma ağının en başarılı tarafı ise, ekonomi-politik sistemi takip eden tüm paydaşlardan, aktörlerden veri ve analiz toplayabilme, harmanlama ve yol haritaları oluşturma kabiliyeti olacak.
Diaz-Plaja ve Polchar cok önemli bir noktanın da altını çiziyorlar; önemli olan hani geleceğin gerçek olacağı değil, hangi geleceklerden dersler alabileceğimizdir. 100. yılını idrak etmekte olduğumuz Cumhuriyetimiz, yaşanan problem ve sorunların üstesinden her defasında 'stratejik akıl'ı önceliklendirerek çıkma gayretimizin şerefli hikayesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın kararlı ve vizyoner liderliğinde 'yerli-milli' odaklı stratejik hamlelerin arkasındaki 'stratejik akıl'ın özü de budur. Türkiye'nin son 20 yıldır milli savunma alanında, enerji güvenliğinde, kıtaları birleştiren ulaştırma- lojistik ağı hamlelerinde 'stratejik akıl' ve 'stratejik planlama'ya dayalı adımları, Ülkemizi Avrasya'nın 'oyun kurucu ülkesi', 'güvenilir liman' ülkesi konumuna getirdi. Küresel ve bölgesel belirsizliklerin daha da ağırlaştığı bu dönemde, stratejik planlama çalışma ağımızı da, stratejik öngörü imkan ve kabiliyetlerimizi de güçlendiriyor, perçinliyoruz. Çünkü geleceğin dünyasında her daim var olmaya kararlıyız.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)
- GOE’ler artık küresel gelişmelerin rehinesi değil (01.11.2024)