Avrasya’ya ‘Türk Devri’ damgası
TDT dönem başkanlığını devreden Özbekistan'ın devlet başkanı Mirziyoyev'in de konuşmasının hemen başında İkinci Göktürk Devleti kağanlarından Bilge Kağan'ın 'Ey Türk Ulusu; kendine dön, kendini anla, daha da yükseleceksin' sözlerini hatırlatması, Türkiye'nin liderliğinde Türk Dünyası'ndaki uyanışın, Avrasya'daki gücünü, özünü yeniden keşfetmesinin ne kadar paha biçilmez olduğunu gösteriyor. Özümüze dönerek, Türk Devletleri olarak birlikteliğimizden bükülemez bir güç doğduğunu yeniden 'anlayarak', bir kez daha 'Yükseliş' Dönemine birlikte imza atıyoruz.
Asya-Avrupa-Afrika kıtalarının birbirine bağlanmasındaki vazgeçilmezliğimizi bir kez daha 'anlayarak', Orta Koridoru dünyanın en seçkin ekonomi- ticaret-enerji-lojistik koridorlarından birisi yapacak hamlelere birlikte zihin yoruyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'Birliğimiz Gücümüzdür' şiarıyla, tüm liderler, Türk Dünyasını her alanda kuvvetli kılmayı, farklı meydan okumalar karşısında daha dirençli ve dayanıklı hale getirmeyi hedeflediklerinin altını çiziyor. Liderler bu doğrultuda, 'Orta Koridor'un küresel tedarik zincirindeki rolünün arttırılması adına ortak transit ağının oluşturulmasının önemine de işaret ettiler.
Ne mutlu ki, bugün İstanbul'da, Ülkemizin öncülüğünde faaliyete geçmiş olan OECD İstanbul Merkezi'nin ev sahipliğinde, yüzün üzerinde TDT Ülkeleri üst düzey yöneticilerinin, özel sektör temsilcilerinin, OECD uzmanlarının katılımı ile 'Orta Koridor' toplantısı gerçekleştiriliyor. Orta Koridor'un küresel lojistik koridorları arasındaki vazgeçilmezliği, önümüzdeki 10 yıl katlanarak artacak küresel taşımacılık ve lojistik talebinin karşılanmasında üstleneceği kaçınılmaz rol artık pek çok uluslararası toplantıya da konu oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ifade ettikleri gibi, omuz omuza TDT ülkelerinin ve Avrasya'nın huzuru, barışı, refahı ve güvenliği yönünde adımlar atılıyor.
Dışişleri Bakanı Fidan da, TDT ülkeleri arasındaki işbirliğinin hızla kurumsallaşmasından ve derinleşmesinden büyük memnuniyet duyulduğunu; Orta Koridor'un yatırım açısından daha da cazip hale getirilmesi için çaba gösterilmesinin ve başta Türkmen doğal gazı olmak üzere, Hazar ötesi kaynakların Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasının önemini vurgulamakta. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, teşkilatın bugüne kadar elde ettiği başarıların devamı için gayretlerini sürdürdüğünü; Nahçıvan Anlaşması'nda değişiklik yapılmasına ilişkin protokolün Meclisimiz tarafından Türk İş Birliği Günü olan 3 Ekim'de kabul edildiğini ve 1 Kasım itibarıyla protokolün iç onay sürecini tamamladıklarını hatırlatarak; tüm üye ülkeleri, protokolün bir an evvel hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmaya davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu sözü Bilge Kağan'ın sözünü teyit ediyor: "Başta ticaret ve ekonomi, enerji ve ulaştırma olmak üzere muhtelif iş birliği alanlarında mevcut potansiyelimiz, bize çok daha fazlasını vadediyor." Türk Devrinin yükselişi adına artık işbirliği potansiyelini milyarca dolarlık katma değere dönüştürme zamanı.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)
- GOE’ler artık küresel gelişmelerin rehinesi değil (01.11.2024)