Avrupa’nın ‘ucuz enerji’ iş modeli çöktü
OECD çatısı altındaki Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile gerçekleştirdikleri toplantıda, Avrupa'nın 2023 kışını etkin yönetmesi suretiyle, esas 2024 kışının yönetimi için 4 önemli adım önerdi. Birinci adım enerji verimliliğini katlayacak her türlü tedbirin gecikmeksizin hayata geçirilmesi. Binaların izolasyonundan, ısı pompalarını devreye almaya kadar her türlü imkanın seferber edilmesinden söz ediyoruz. Isı pompaları ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımının tek bir cihazda toplanmasını sağlamasının yanı sıra, enerjiyi sadece havadan değil, toprak ve sudan da alarak ciddi bir enerji verimliliği sıçramasına sebep oluyor. IEA'nın ikinci önerisi, daha yoğun bir şekilde yenilenebilir enerji kapasitesini arttıracak yatırımların hızlandırılması; yeni yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik desteğin arttırılması.
Üçüncü adım, Fransa'nın 15 yıl önce başlattığı bir süreci tüm Avrupa'ya yaymak. O da, binaların ısıtılmasını elektrikle sağlamak. Yani, doğalgaz ile binaların ısınmasını hızla azalatmak, hatta sonlandırmak. Fransa 15 yıl öncesinden başlayarak, hane halkını binalarını, evlerini yalıtmaya, izolasyona; aynı zamanda da, evlerini elektrikli kaloriferler, yerden ısıtma sistemleri ve iklimlendirme sistemleri ile ısıtmaya ciddi teşvikler vererek yönlendirmiş. Bugün, 15 yıllık yalıtım ve ısınmak için elektrik kullanımı hamlesi ile, Fransa Almanya ile mukayese edilmeyecek kadar ciddi bir rahatlıkla doğalgaz krizini daha esnek, daha alan oluşturmuş olarak yönetebiliyor. IEA, şimdi bu hamleyi, hem yalıtımı, hem de elektrikle binaların ısınmasını tüm Avrupa için öneriyor. Bu da, tüm yenilenebilir enerji projelerinin yanı sıra, nükleer enerji projelerinin ciddi manada önünün açılması gerektiğini gerçeğini tekrar önceliklendiriyor.
IEA'nın önerdiği son adım ise, hükümetlerin hane halkını ve reel sektörü, enerji tüketicilerini daha akıllı, daha efektif, ciddi enerji tasarruflarına teşvik edecek isabetli yönlendirmeler yapması. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in çarşamba günkü açıklamaları, 'Avrupa için ucuz enerji döneminin bittiği' yönündeki ifadeleri, Avrupa halkını gerçeklerle yüzleştirerek, enerji verimliliği ve tasarrufu alanında daha iddialı adımların atılmasını tetiklemeyi hedefliyor. Von der Leyen, son 8 ayda boru hatlarından gelen Rus doğalgazın yüzde 80 azaldığını, Avrupa endüstrisi için Rus doğalgazı sayesinde 'ucuz enerji tedariki' iş modelinin bir daha geri dönmeyecek şekilde sonlandığını hatırlatıyor. Von der Leyen, Avrupa endüstrisi ve KOBİ'ler için tek sürdürülebilir enerji tedariki ve enerji maliyeti modelinin daha yoğun yenilenebilir enerji olduğunu ve 'yeşil enerji dönüşümü' olduğunu vurguluyor. Rus doğalgazı devreden çıktıktan sonra, daha yüksek fosil yakıt maliyetleri ile yüz yüze kalan Avrupa sanayisi, bu süreci ancak daha ciddi enerji verimliliği ve tasarruf ile aşabilecek.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)
- GOE’ler artık küresel gelişmelerin rehinesi değil (01.11.2024)