Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) bünyesinde çalışmalarını yürüten Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Avrupa Birliği Komisyonu'nun işbirliği talebi çerçevesinde, Avrupa'nın bu sonbahar ve kış döneminde, Rusya'nın Avrupa'ya verdiği doğalgazı ciddi miktarda kısması veya tamamıyla kesmesi halinde, atılabilecek adımlara yönelik önerilerini paylaşmayı sürdürüyor. Doğalgaz miktarının azalması, beraberinde olabildiği kadar tasarruflu kullanabilmek adına pek çok yöntemin devreye alınmasını gerektirmekte. Avrupa tükettiği doğal gazın ancak dörtte birini depolayabiliyor. Bu nedenle, Avrupa Birliği Komisyonu, daha yaz başında, üye ülkeler arasında hararetli tartışmalardan sonra, bu sonbahar ve kışın yüzde 15 oranında enerji tasarrufu ile geçmesi hususunda bir mutabakatı sağlamayı başardı.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın ilkönerisi, bilhassa doğalgazı endüstriyelamaçlarla, üretim amacıyla kullanantüketicilerin, fabrikaların, tesislerin, ülkeekonomilerinde kurulacak doğalgaz açıkarttırma platformları üzerinden doğalgazihtiyaçlarını temin etmeleri. Böylebir yöntem, doğalgaz fiyatının artmasınasebep olacak, hiç kuşkusuz. Pahalılanandoğalgazı en verimli, en kısıtlı kullanmaarayışı da bu nedenle önem kazanacak.Bunun yanı sıra, söz konusu doğalgazaçık arttırma platformlarından elde edilengazın karşılığında, endüstriyel tüketicilersözleşmeli gaz alımlarının bir bölümünütazminat için kullanabilirler. Her halükarda,daha pahalı alınmış doğalgaz dahaverimli kullanımı, daha kısıtlı kullanımıda beraberinde getirecek. İkinci öneriise, doğalgazın bilhassa enerji sektöründeelektrik enerjisi üretimi için olabildiğiölçüde sınırlı kullanılması.
Bu temel gerçekten hareket ile, 'kömüre veda' planlarını çoktan açıklamış ülkeler, başta Almanya, tüm kömürle çalışan termik santrallerini devreye aldılar. Bu durum, AB'nin 'yeşil mutabakat', karbon ayak izinin azaltılması planlarını da geciktirecek ister istemez. Bu sürecin getireceği bir diğer sonuç, yine Almanya başta olmak üzere, 'nükleer enerji' ile vedalaşma planları ve adımları olan ülkelerin, nükleer enerjiyi tekrar enerji tedarik sürecinin bir parçası yapması. Nitekim, AB Komisyonu. Yeni nesil nükleer enerji yatırımlarını 'yeşil yatırım' kapsamına aldı. Küresel düzeyde, uzmanlar da son 1 yıldır 'nükleer enerji' denklemde olmadan, 'net-sıfır karbon' hedefininin tutturulmasının mümkün olmadığını sıklıkla ifade etmekteler. Önümüzdeki sonbahar ve kış, Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanması noktasında, ulusal düzeyde ve Avrupa çapında termik santraller ve enerji tedarikçileri arasında sıkı bir işbirliğine birlikte şahit olacağız.
Uluslararası Enerji Ajansı, üçüncübir öneri olarak, 'tepe-tıraş' (peak-shaving)mekanizmasının da güçlendirilmesigerektiğini belirtiyor. Bunun anlamı, piktraşlama, tepe tıraşlama veya tepe kesmeiçin, pompalı su depolaması, pil depolamasıve/veya basınçlı hava enerji depolamasıgibi teknik araçların kullanılmasınada ağırlık verilmesi. Ancak, bu metotlarınçoğu henüz yeni teknoloji ve yöntemler.IEA, bu önerisiyle Avrupa genelindedoğalgaz ve elektrik operatörleri arasındakoordinasyonu geliştirmeyi öneriyor.Bu teknik metotlar sayesinde, dahadüşük basınçla doğalgaz kullanımının elektrikgüç sistemleri üzerindeki etkisinin sınırlanmasıumut ediliyor. Uluslararası EnerjiAjansı'nın dördüncü ve beşinci önerileriise, tüm konutlarda iklimlendirme içinyeni standartların ve kontrol metotlarınınacilen geliştirilmesi ve uygulanması ile, tümAvrupa genelinde ulusal enerji 'acil durum'acil planlarının birbiriyle uyumlu hale getirilmesi.İlke etapta da, tüm kamu binalarınıniklimlendirme ve enerji tasarrufundaörnek üniteler olarak öne çıkması. Olasıkriz, Avrupa'nın müşterek bir durum sergilemesinigerektiriyor. Bakalım, 'birleşikeylem' başarısı gösterilebilinecek mi?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.