Enerjide ‘yaz tasarrufu’ seferberliği
Ülkeden ülkeye değişiyor olmakla birlikte, doğalgazın kullanımını yazın minimum düzeye indirip, doğalgaz depolarını doldurabilmeniz için, hane halkı ve sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek miktardaki elektrik ihtiyacını başka enerji türevlerini devreye alarak tamamlamak gerekecek. Söz konusu enerji türevlerinde kömür, nükleer ve rüzgar, güneş gibi yenilebilir enerji kaynaklarına yüklenilebildiği kadar yüklenme öne çıkmakta. Tabi, enerji arz güvenliği endişeleri nedeniyle kömür ve petrol kullanımının katlanmasını, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres 'bir intihar' olarak nitelendirse de, dünyanın önde gelen uluslararası kuruluşları enerji arz güvenliği nedeniyle kömür ve petrol gibi iki karbon salınımı yüksek 'fosil yakıt'a dönüşü çok riskli görseler de, çok sayıda türev enerji imkanını devreye almadan doğalgazda 'tarihi' bir tasarruf seferberliğinden sonuç almak da kolay gözükmüyor.
Elbette, önde gelen ekonomilerin tümü, bu dönemde nükleer enerji imkanlarını da seferber etmek niyetindeler. Bu nedenle, nükleer enerjiden tümüyle çıkışı gündemine almış olan kimi ülkeler, şimdilik bu konuda kararlı bir tutum için de gözükseler de, önümüzdeki sonbahar ve kışa yeterli ölçüde doğalgaz stoku ile girilememesi durumunda, Avrupa gibi yaşam standartları göreceli olarak yüksek bir kıtada hane halkının hiç ısınamayacak noktaya gelmesi, pek çok tartışmayı da alevlendirecektir. Bu nedenle, bir ay sonra, hızla devreye alınan yüksek miktarda enerji tasarrufunu, bilhassa doğalgaz tasarrufunu özendirici tüm tedbirlere rağmen, depolardaki doluluk oranı 'kırmızı alarm' vermeye devam ederse, 'nükleer kartı'nın da devreye girmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor. Bu nedenle, yaz ayları 'enerji tasarrufu' tartışmaları açısından da hayli hararetli geçecek.
Avrupa'nın bu yaz dönemi için bir başka önceliği ise 'sıvılaştırılmış' doğalgaz deniz terminallerine de ağırlık vermek. Çünkü, Rusya'dan doğalgaz temini, Avrupa Birliği'nin her gün yeni eklemeler yaptığı Rusya'ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırımlar nedeniyle iyice belirsiz hale gelecek ise, ABD başta olmak üzere, Orta Doğu, Afrika, hatta Asya'dan dahi sıvılaştırılmış doğalgaz temini Avrupa için kritik bir çözüm imkanı oluşturabilir. Bununla birlikte, tüm adımlar ve yatırımların Avrupa'nın enerji arz güvenliğine yönelik beklentileri karşılama düzeyi ancak orta vadede çözüm oluşturabileceğinden, eylül ayı sonuna kadar 'tarihi' bir enerji tasarrufu seferberliği en öncelikli gündem maddesini oluşturmayı sürdürecek.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)
- GOE’ler artık küresel gelişmelerin rehinesi değil (01.11.2024)