‘Çok kutuplu dünya’mı, ‘izole bloklar dünyası’ mı?
Küresel ölçekte bir 'ikiyüzlülük' sendromu ile mi karşı karşıyayız? Önde gelen ülkeler ihtiyaçlarını tedarik etmede 'içe'mi dönecekler; 'tümüyle serbest' ve küresel ölçekte yürütülen bir uluslararası ticaretten, küresel pandeminin ve savaşın sebep olduğu ağır ve telafisi imkansız etkilerle, bölgeselleşmeye (intra-regional trade) ve yakın coğrafyadan tedariğe (nearshoring) mi döneceğiz? Bir tarafta, 'temiz çevre', 'netsıfır karbon', 'kapsamlı işçi hakları' ve 'yeşil enerji'ye, 'sürdürülebilirlik' kavramına odaklı standartların geliştiricisi ve koruyucusu bir ülkeler grubu, 'yüksek standartlar ligi' üyesi ülkeler ve karşılarında 'ne olursa olsun ucuza üret'i önceliklendiren, 'sürdürülebilirlik' kavramını bir kenara bırakmış 'düşük standartlar ligi' üyesi ülkelerle mi karşı karşıya kalacağız?
Dünya, 'iklim güvenliği', 'gıda ve su güvenliği', 'yeşil enerji', 'sıfır-karbon', 'sıfır atık' ve 'sürdürülebilirlik' kavramlarının 'ortak değer' olarak benimsendiği, küresel standartlarda donatılmış bir uluslararası ekonomi- politik sistemde ekonomik, politik ve askeri gücüyle öne çıkan 'güç merkezleri'ne dayalı 'çok kutuplu dünya'ya mı evrilecek; yoksa, küresel standartların yok olduğu, herkesin kendi 'standartlar'ını oluşturup, birbirinden kalın çizgilerle ayrıştığı bir 'izole bloklar dünyası'na mı sürükleneceğiz? Küresel pandeminin ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tırmandırdığı derin tartışmalar ve sebep olduğu küresel ve bölgesel ana ve artçı sarsıntıları küresel ölçekte göğüsleyebilecek miyiz? G20 gibi uluslararası platformları kaybetmeden, öldürmeden, dünyayı 'ortak bir gelecek' için mücadeleye ikna edebilecek miyiz?
Önümüzdeki 2 yıl tüm bu soruların cevaplarının arandığı hayli bir süreç olacak. Ne diyor Dünya Ticaret Örgütü (WTO): " Rusya-Ukrayna Savaşı küresel ekonomiyi kalıcı bir şekilde iki bloğa ayırabilir. Bu nedenle, 'kural temelli uluslararası sistem' büyük önem arz ediyor ve mevcut krizin olumsuz etkilerinin izale edilmesinde önemli işlev görebilir." Ne diyor Uluslararası Para Fonu (IMF): " Birbiriyle fazla ticaret yapmayan, bölünmüş, farklı standartlarda blokların oluşabileceğine dair olası bir senaryo, küresel ekonomi için bir felaket ve daha uzun vadeli bir risk anlamına gelir." Bu nedenle, 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın (SDG) öncüsü Birleşmiş Milletler'e (UN) de, Dünya Bankası'na (WB) da, IMF'i de, OECD'yi de, WTO'yu da dünyayı kabul edilmiş küresel değerlere, küresel standartlara, küresel kurallara sahip çıkacak, geliştirecek, asla vazgeçmemesini sağlayacak olağanüstü bir görev süreci bekliyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)
- GOE’ler artık küresel gelişmelerin rehinesi değil (01.11.2024)