Başlık elbette 'kara mizah.' Ancak, Avrupa Birliği'nin (AB) yakın ve orta vadede karşı karşıya olduğu ciddi riskler dikkate alındığında; bu risklerin yeterince farkında olan Almanya ve Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerinormalleştirmek adına anlamlı çaba ortaya koydukları bir konjonktürde, yine 'garip' gelişmeler yaşanıyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) raportörü Kati Piri'nin Türkiye'yle ilgili taslak raporda 'AB kapısı Türkiye'ye tamamen kapanmalı' cümlesine yer vermesi ve bilhassa, taslağınbasına sızdırılması, basit bir olay değil. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn da Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin nihai olarak sonlandırılması gerektiğini belirtmiş; AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas ise, resmi tutumun Türkiye ile katılım müzakerelerinin sürdürülmesi yönünde olduğunu belirtmişti. Nitekim Almanya ve Fransa'nın çabaları da Türkiye ile ilişkileri yeniden güçlendirme,zenginleştirme yönünde.
İşin en tuhaf yanı ise, Türkiye ısrarla 'hukukun üstünlüğü, adalet, yargı, insan hakları ilkeleri' müzakere başlıklarının bir an önce açılmasını talep ederken, Yunanistan veto ettiği için açılamayan bu başlıklarla ilgili, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasının önerilmesi. AB cephesinde, birileri'akıl tutulması' yaşıyor. AB 2019-2020 dönemini, sürdürülebilir büyüme, para politikasındayeniden pozisyonlanma, yaşlanan nüfus, genç nüfusta yüksekişsizlik, enerji arz güvenliği, sancılıBrexit süreci, mülteci sorunu ve yeni 'Avrupa Ordusu' başlıkları açısından hayli meşakkatli geçirecek.
Rusya ile dengeli götürülmeye çalışılan ilişkiler de, ABD'nin İran ambargosuna tepkiler de bu başlıkların bir bölümüyle bağlantılı.
ABD Başkanı Trump'ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yönelik sert tepkisi 'Avrupa Ordusu' ile sınırlı değil, hiç kuşkusuz. Üstüne birde ABD ile AB arasında ticaretsavaşı gerginliğini ekleyin.
2019'da AP seçimlerinde radikal parti ve siyasi hareketlerin sandalye sayılarını artırması, AP'yi AB projesi açısından 'pimi çekilmiş' el bombasına dönüştürecek.
AB'nin iki lider ülkesi açısından, Türkiye Avrupa'nın Avrasya'yaeklemlenmesi, enerji arzgüvenliği ve küresel rekabetaçısından vazgeçilmez üretimüssü anlamına gelmekte. Kati Piri'nin 'bilhassa' basına sızdırılanteklifi, ABD açısından, Türkiye ile AB arasına ciddi bir'soğukluk' girmesi adına bulunmazfırsat. Birileri Kati Piri'ye 'dağılan' Atlantik İttifakı'nda, kartların yeniden dağıtıldığını hatırlatmalı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.