"Para tuzağı" denen şeyler nedir, nelerdir biliriz...
Yeni cep telefonu teknolojilerinin, Sevgililer Günü gibi kitleselleşmiş tüketim ayinlerinin ve kelliği önlemekten cildi gençleştirmeye çeşit çeşit iddiası olan kozmetik endüstrisinin birer "para tuzağı" oldukları konusunda herkes hemfikir, değil mi?
Bütün bunlardan farklı olarak bir de "paranın tuzağına gelmek" diye bir şey var...
O zaman hayatı algılama biçimimiz değişiyor. Sabah akşam para hesapları yapmaya, baktığımız her yerde para görmeye, bütün meseleleri paraya endekslemeye başlıyoruz.
Yalnız insanlar için mi geçerli bunlar? Hayır, devletler ve toplumlar için de geçerli.
Hakkında laf etmesi kolay ama kaçınması zor bir tuzak. Hele dostun geçinenler senio tuzağa itiyorsa...
Şu anda başımızdaki "para/kurkrizi" işte tam da böylebir şey!
***
Bilirsiniz...
Tuzağa bir kez düşülünce kafamızı kaldırıncaya kadar etrafımızda olup bitenleri göremeyiz.
Ayağımızı sıkıştığı kapandan çıkartıncaya kadar ne çok şey değişir de, ilgilenemeyiz. İstiyorlar ki... Türkiye bir süre de para tuzağıyla boğuşsun ve 21. Yüzyıl'ın yeniden şekillendirilme çabalarında yer almasın.
Hatırlayın...
Seçim şu bu derken tam nefesimizi tutmuş ve esas konulara dikkat kesilmek üzereydik ki, gözlerimizi ekranlardan akan dolar/kur göstergelerine çivilediler.
Uzun yılların hesabına dayanan stratejik pozisyonlar almaya hazırlanıyorduk ki, finansal tedirginliği başımıza musallat ettiler.
***
Oysa içinde bulunduğumuz dönem bizden çok daha kapsamlı bir teyakkuz hali bekliyor.
"Ticaret Savaşları" deniyor ya, olup biteni anlatmak için çok zayıf bir terim. Gördüğümüz şey sıcaksavaşlar için ısınma turları...
Kısaca baksak, görürüz... İran yalnızca dışarıdan abluka altına alınmıyor, içeriden de kaynıyor. Hürmüz Boğazı çok kritik. Kıbrıs yangın alanı.
Kuzey Suriye ve Kuzey Irak açık yara.
"Her şey bir kıvılcıma bakar" diyeceğim ama emin olun ki onun da zamanı ve yeri çoktan planlanmıştır.
Uzun lafın kısası...
Olay çok büyük!
Soğukkanlılığımızı kaybetmeden dikkatimizi para/kur krizindenayırıp sıcak savaş tehditleri içerenuluslararası kriz üzerindeyoğunlaştırmaya mecburuz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.